Umetnostno-zgodovinska razstava

Sledi posvetne dediščine Posavja od 17. do 19. stoletja

Prenovljena stalna umetnostnozgodovinska razstava Sledi posvetne dediščine Posavja od 17. do 19. stoletja z genealoškim grafičnim prikazom in besedo predstavlja skozi portrete plemiške rodbine Moscon eno najbogatejših rodovin na ozemlju današnjega Posavja, ki je bila sorodstveno povezana z najvplivnejšim kranjskim in hrvaškim plemstvom: Valvasorji, Khisli, Gregorijanci, Erdödyji, Draškovići, Auerspergi in drugimi. Razen Pišec, kjer so gospodovali od leta 1595 do propada v začetku 20. stoletja, so nekaj časa posedovali še gospostva Sevnica, Reštanj, Žusem, Polhov Gradec, Radeče, Rajhenburg, Planina, Krško in Mokrice. Portreti znamenite plemiške rodbine Moscon, ki izhajajo iz gradu Pišece, so bili kot posvetna kulturna dediščina med prvimi umetnostnimi deli odkupljeni s pomočjo mecena, industrialca Frana Bonača (1880–1966) za prvo muzejsko zbirko v odposvečeni cerkvi sv. Duha v Krškem. Pri vseh portretih, ki so delo neznanih slikarjev, izvrstnih mojstrov portretne umetnosti, je občudovanja vredna odlična interpretacija individualnosti z izrazito uglajeno držo, skladno s svetovljansko eleganco oblačila.


                                                                                                             360 stopinjski ogled razstave
 

Sledi sakralne dediščine Posavja 17. in 18. stoletja


S sakralno dediščino baroka, ki je bila ustvarjena za duhovne oz. verske potrebe prebivalcev mest in trgov ter podeželja na območju Posavja, predstavljamo del slikarske in kiparske kulturne dediščine, ki jo je muzeju uspelo zbrati v prvem desetletju njegovega obstoja. Izbrana dela predstavljajo materialno dediščino, s katero izpostavljamo Marijin kult, Jezusovo življenje in legende najbolj čaščenih svetnikov tistega obdobja. Hkrati želimo opozoriti na čas protireformacije, ko je Cerkev s temeljito katoliško prenovo ponovno omogočila razcvet umetnosti, saj je prek umetnostnih del nagovarjala občestvo s svetopisemskimi zgodbami, poudarjala čaščenje svetnikov in posebej Matere Božje.
 
 

Spominska razstava Alenke Gerlovič


Stalna razstava iz donacije slikarke Alenke Gerlovič (1919–2010) predstavlja dela, ki so nastajala od leta 1969 do 1990 in so vsebinsko vezana na krajino. Alenka Gerlovič, slikarka in akvarelistka, je mladostna leta preživela v Brežicah. Študij v Zagrebu in življenje v Ljubljani ter mnoga študijska popotovanja, so jo oblikovala v krajinarko, ki je izpričevala svojo lirično interpretacijo s tradicijo čistih, jasnih linij in harmoničnega izraza. Slikarka je pomemben del akrilnih slik, akvarelov in več kot tisoč risb, skic, grafik ter ves zasebni arhiv podarila Posavskemu muzeju Brežice.
 
 
 
 
 

Spominska razstava Franja Stiplovška


Spominska razstava Franja Stiplovška (1898–1963) predstavlja slikarja in predvsem grafika, ki je v posavskem prostoru med prvimi z umetnostno govorico spregovoril o urbanih podobah starih mest, tudi Krškega, Brežic in Kostanjevice na Krki, ter znamenitostih neposrednega mestnega ali podeželskega okolja. Če izvzamemo portrete, glavnina njegovih del odseva predvsem svet ulic mest in podeželja, ki jih je zaznamoval z lastno umetniško govorico, Posavje pa napravil za spoznanje bolj prepoznavno.
 
Moscon3Moscon4Zbirka portretov baronov Moscon (4)foto_S. Olić (9)UZ stalna zbirka_SBDPIMG_0604IMG_0601Alenka GerlovičIMG_0595IMG_0598
© 2022, posavski-muzej.si | O piškotkih