Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Umetnostnozgodovinske zbirke

Posavski muzej Brežice, katerega začetki sežejo v leto 1949, so naši predhodniki že v šestdesetih letih vsebinsko razširili s stalno razstavo o baroku, s postavitvijo umetnostnozgodovinskih zbirk s posvetno – portreti plemstva Moscon – in cerkveno dediščino, časovno vezano na 17. in 18. stoletje.

Celovito prenovo je stalna baročna zbirka doživela po preureditvi prostorov zahodnega trakta v drugem nadstropju gradu leta 1978, ko je koncept nove postavitve z baročno umetnostno dediščino Posavja pripravil umetnostni zgodovinar dr. Ferdinand Šerbelj. Leta 2012 smo skozi galerijsko postavitev cerkvene umetnosti s slikami in kipi skušali opozoriti na bogastvo cerkvene dediščine 17. in 18. stoletja, ki je vezana na območje, kjer sta se stikali nekdanja Kranjska in spodnja Štajerska.

Zbiralna politika je vezana na evidentiranje, dokumentiranje in zbiranje umetnostnozgodovinskega gradiva preteklosti s poudarkom na vedutnih upodobitvah mest, gradov in dvorcev ter trgov Posavja od 17. do 19. stoletja in likovnih gradivih umetnikov, ki so kakorkoli povezani z območjem Posavja.
 

Tu velja posebej izpostaviti umetnostna dela Franja Stiplovška kot pionirja med umetniki in muzealci Posavja, ki mu sledi vrsta ustvarjalcev, med njimi pomembna z donatorskimi zbirkami: Zoran Didek in Alenka Gerlovič.
 
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti