Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Razstave v Vodovodnem stolpu

Vodovodni stolp Brežice iz leta 1914 je ena najvidnejših znamenitosti in simbol mesta Brežice ter kulturni spomenik lokalnega pomena z lastnostmi zgodovinskega in tehničnega spomenika. Vpisan je tudi v Register nesnovne dediščine.
Do 80-tih let 20. stoletja je služil prvotni namembnosti, za zagotavljanje ustreznega tlaka vode za brežiški vodovod. Zadnja desetletja je bil v najemu, v njem je bil gostinski lokal. V letu 2021 pa je lastnica objekta, Občina Brežice pričela s statično sanacijo in gradbeno obnovo objekta, v letu 2022 pa za upravljavca določila Posavski muzej Brežice, ki je pripravil predstavitvene in izkustvene vsebine v notranjosti.

Vodovodni stolp – spomenik vodi, je simbol mesta Brežice, v katerem sta skozi zgodbe o tehničnem napredku, ljubezni in povezovanju prepleteni narava (voda) in kultura (stolp). Pomemben del so tudi interpretacija, kontekstualizacija in posredovanje znanja o dediščini, v povezavi z Vodovodnim stolpom. Vodovodni stolp dediščinske vsebine predstavljala po vseh etažah hibridno – z vključevanjem izvirnih predmetov, uporabo replik in na sodobne načine, s pomočjo novih tehnologij, ki dediščino in predstavitvene vsebine interpretirajo na interaktiven način. Pot po stolpu od pritličja do 2. razgledne točke nad vodohramom je omogočena s stopnicami in dvigalom, kar omogoča dostopnost vsem. 
Ob Vodovodnem stolpu je Center za obiskovalce z informacijsko točko, recepcijo, trgovino s spominki in kavarno.

Vsebine v Vodovodnem stolpu so predstavljene v šestih etažah, do katerih je možno dostopati po izvirnih kovinskih stopnicah ali z dvigalom:
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti