Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

POSAVSKI MUZEJ BREŽICE v gradu Brežice

Najmogočnejša stavba v Brežicah je dvonadstropni grad, zgrajen sredi 16. stoletja. Stoji na mestu, kjer je nekoč stal grad, porušen med vseslovenskim kmečkim uporom leta 1515. Utrjeni renesančni grad je v 18. stoletju postal bivalni dvorec. Notranjost so prezidali in preuredili v baročnem duhu ter poslikali Viteško dvorano, dvoramno stopnišče in kapelo.
V brežiškem gradu že od leta 1949 domuje Posavski muzej Brežice, ki na razstavah predstavlja zgodovino in dediščino Posavja od pradavnine do danes. Sodobne razstave govorijo o načinih življenja Posavcev in predstavljajo predmete, ki pripovedujejo resnične zgodbe o ljudeh, delu, prazniku, umetnosti, vojni in miru.
Del muzejske izkušnje je tudi ogled poslikav na stopnišču, v kapeli in Viteški dvorani. Viteška dvorana je edinstvena in največja v celoti poslikana baročna dvorana na Slovenskem. S prizori iz antične mitologije jo je v začetku 18. stoletja poslikal Frančišek Karl Remb (1675–1718).
 
Za ogled muzeja ni potrebna predhodna najava. Ogledate si ga lahko samostojno, po predhodni najavi pa se lahko dogovorite tudi za voden ogled.
 
Lokacija 
Cesta prvih borcev 1
8250 Brežice
Navodila za pot
 
Kontakt 
vodnik@pmb.si
+ 386 7 466 05 17                       
+386 31 708 737

Odpiralni čas

ZIMSKI ČAS (november–februar)            POMLADNI IN JESENSKI ČAS (marec–maj in september–oktober)              POLETNI ČAS (junij–avgust)                     
Muzej je zaprt: 1. januarja, 1. maja, 1. novembra, 24., 25. in 31. decembra in ob ponedeljkih, razen od junija do avgusta.
Zadnji vstop v muzej je mogoč pol ure pred zaključkom odpiralnega časa.
Za najavljene skupine (vsaj 48 ur pred prihodom) je muzej odprt tudi ob drugih dneh in urah.
 

Vstopnina v muzej

Posamezniki: Skupine:

Kombinirana vstopnica za v muzej in v Vodovodni stolp:

Posamezniki: Skupine:  Prost vstop imajo predšolski otroci, invalidi, brezposelni, člani Slovenskega muzejskega društva in ICOM-a ter drugih stanovskih društev, povezanih z muzejsko dejavnostjo, turistični vodniki in spremljevalci skupin in invalidov ter novinarji (z dokazili).
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti