Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si
Imaginarnost v času in prostoru, 25. 11. 2019–25. 1. 2020, Mali avditorij, Posavski muzej Brežice
 
Samostojna kiparska razstava Mojce Barbič je del sodelovanja ob 70-letnici Posavskega muzeja Brežice. Z avtorico razstave je muzej sodeloval že v preteklosti, ko je v zastavljene projekte vključila osnovnošolsko mladino, pri svojem delu pa je prav tako uspešno sodelovala z akademskim restavratorjem Alešem Venetom in drugimi zaposlenimi v muzeju.

Avtorica: Mojca Barbič
 

Nevenka in sošolci, 6. 11. 2019—8. 2. 2020, Galerija
Razstava predstavlja dela Milana Marina, Draga Leskovarja, Stanislava Makuca, Irene Čmer in Nevenke Nestić Rušković. Omenjeni so se odločili za vpis na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, ko je bil precejšen del njihovega ustvarjalnega življenja na različnih področjih že za njimi, v rani mladosti pa jim študij na akademiji iz različnih razlogov ni bil omogočen. Svoje sanje so na akademiji s pridnostjo ustvarili, verjeli v svoje danosti, talente in dokazali, da nikoli ni prepozno poseči po več v življenju in doseči svoje cilje.

Avtorji: Nevenka Nestić Rušković, Irena Čmer, Drago Leskovar, Milan Marin in Stanislav Makuc. Kustosinja in koordinatorka: Alenka Černelič Krošelj.
 

Čebelarka Slava Račič, ob njeni 100-letnici rojstva (19. 3. 1920–1. 2. 2019), od 20. 5. 2020
 
Odprtje razstave smo načrtovali 19. marca, na 100. obletnico njenega rojstva. Razstava je na voljo od 20. maja in je bila predstavljena javnosti na svetovni dan čebel. Simbolnega odprtja so se udeležili člani družine, ki je prevzela kmetijo in čebelarsko dediščino Slave Račič.
Zaradi zaprtja muzeja je bila razstava predstavljena tudi na zunanjem panoju na ulični razstavi na Prešernovi cesti ob gradu. Slava Račič pa je bila izpostavljena tudi v spletni razstavi Tri krat tri ženske.
 
Avtorica: Stanka GlogovičFotografska razstava Branka Brečka: Ptice Vrbine, od 12. 3. 2020
 
Razstava prepleta ptice in element zrak, element, ki je v Viteški dvorani upodobljen s številnimi pticami, ki jih lahko prepoznamo in so po več kot treh stoletjih še vedno del naše kulturne krajine. Branko Brečko, fotograf, ki goji posebno veselje do dokumentiranja sveta okoli nas, predvsem pa sveta, ki izgublja boj z napredkom, je raziskovalec, zapisovalec, pričevalec in pripovedovalec o Vrbini, o svetu, ki se prične pod zahodno fasado mesta na brežcu – Brežic. S to razstavo potrjuje, da je izjemen zapisovalec snovne in nesnovne kulturne in naravne dediščine občine Brežice oziroma naše kulturne krajine.

Avtor: Branko Brečko, koordinatorja: Alenka Černelič Krošelj in Boštjan Kolar

Muzejski donator Robert Šupe in izbor iz donacije Posavskemu muzeju Brežice, 2. 3. 2019-15. 5. 2020, Šesti razstavni prostor v stalni razstavi Pod devetimi zastavami : Posavje 1900-1990.

Kot del dogodka Dan delničarjev znanj in veščin Posavskega muzeja Brežice in kot del obeležitve 70-letnice poimenovanja mzeja kot Posavski muzej Brežice je bil predstavljen izbor najnovejše donacije geografa in zgodovinarja Roberta Šupeta Posavskemu muzeju Brežice. Brežičan Šupe vse svoje življenje čuti globoko povezanost s Posavskim muzejem Brežice in spoštovanje do dediščine. Od septembra 2017 do danes je muzeju podaril več kot 700 predmetov, med njimi razglednicez vsega sveta,

 kovance iz različnih obdobij in iz različnih držav, očetove medalje, osebne dokumente in pištolo ter mamin nakit in dekorativne predmete.

Avtorici: Stanka Glogovič, Maja Marinčič
 

 

Trikrat tri ženske, 18. 5. 2020, skupna spletna razstava Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Kulturnega doma Krško, enote Mestni muzej Krško in Posavskega muzeja Brežice

Ob letošnjem Mednarodnem muzejskem dnevu smo se muzejske ustanove v Posavju povezale in namesto dogodkov pripravile spletno razstavo. Na temo Muzeji za enakost: raznolikost in inkluzivnost smo izpostavili posavske ženske, ki so delovale kot pionirke na svojem področju ter s svojim delovanjem in ustvarjanjem pustile pečat v Posavju in širše. Posavski muzej Brežice je v razstavi predstavil Ano Elizabeto Auersperg, podjetno in uspešno žensko 17. stoletja, Ivo Stiplovšek, prvo posavsko muzealko in Slavo Račič, eno prvih slovenskih čebelark. 34 Digitalna razstava je na ogled na spletnih straneh: www.pmb.si, www.galerija-bj.si, www.mestnimuzejkrsko.si


Kustosinje: Andreja Matijevc (PMB), Kristina T. Simončič (GBJ), Nina Sotelšek (KDK MMK).


Muzejčki in zemlja, 30. 6. 2019–31. 12. 2020, Šesti razstavni prostor v stalni razstavi Pod devetimi zastavami: Posavje 1900–1990 in del večzvrstne razstave Štirje elementi: 3 – ZEMLJA


Naši najmlajši muzejski prijatelji so bili v času Poletne grajske dogodivščine vključeni v nastajanje razstave »Muzejčki in zemlja«, ki bo dopolnjevala večzvrstno razstavo Štirje elementi: 3 – ZEMLJA Otroci so bili vključeni v vse dele nastajanja razstave: prinesli so predmet, ki jih spominja na zemljo, skupaj smo predmet sprejeli, fotografirali in popisali. Otroci so sodelovali tudi pri sami postavitvi in umestitvi predmetov v vitrino. Razstava je bila odprta 30. 6. 2019 ob zaključku Grajske dogodivščine, ko so lahko otroci, muzejčki, popeljali svoje starše na ogled njihove razstave. Odzivi na razstavo so dobri, otroci pa so pridobili nova znanja ter vpogled v muzejsko delo. 

Avtorji: Otroci, udeleženci Poletne grajske dogodivščine. Koordinatorka: Maja Marinčič
 


Posavska muzejska vitrina: Dragotin Ferdinand Ripšl, kronist, strokovni pisec, zbiratelj, duhovnik, narodni buditelj, 200 let rojstva, od 1. 11. 2020, ulična in spletna razstava

Ob 200-letnici rojstva Dragotina Ferdinanda Ripšla je bila načrtovana Posavska muzejska vitrina zaradi zaprtja muzeja prestavljena na splet: https://www.pmb.si/posavska-stoletja/dragotin-ferdinand-ripsl.
Razstavna panoja sta bila na ogled tudi v vitrini pred gradom in v ulični razstavi na Prešernovi cesti.

Avtorica: Alenka Černelič Krošelj

Razstava Gasilskega pihalnega orkestra Loče ob 100-letnici, 10. 10. – 10. 11. 2020, 2. prostor Galerije

Razstava predstavlja eno najstarejših godb v Sloveniji in pomembnejše dogodke skozi 100 let obstoja. Poudarjen je pomen delovanja orkestra, ki je zaradi svojega nepretrganega delovanja in pomena od leta 2017 vpisan v Nacionalni register nesnovne kulturne dediščine.

Avtorji: člani Gasilskega pihalnega orkestra Loče, koordinatorka: Alenka Černelič Krošelj.
 

Znanje in veščine iz depoja 4: Rezbarjenje 2, 6. 11. 2020, Prešernova cesta ob gradu
Projekt Znanje in veščine iz depoja 4: Rezbarjenje 2 je bil zaradi zaprtja muzeja predstavljen na zunanjem panoju v ulični razstavi na Prešernovi cesti ob gradu. Projekt je potekal s sodelovanjem osnovnih šol pod mentorstvom prof. Mojce Barbič (OŠ Brežice) v okviru predmeta Likovno snovanje, prof. Vide Cizel (OŠ Škocjan) in akademskega restavratorja Aleša Veneta (PMB). Na panoju je podrobneje predstavljen potek delavnic in način dela udeležencev skozi različne faze. Razstava je primer pedagoškega pristopa Osnovnih šol in spodbujanja kreativnosti učencev.
 
Mentorji: Aleš Vene, Mojca Barbič (Osnovna šola Brežice), Vida Cizel (Osnovna Šola Škocjan), kustos: Aleš Vene
 

180 let prve pošte v Brežicah, od 1. 12. 2020, Prostor pred Viteško dvorano
 
Z razstavo, ki je bila zaradi zaprtja muzeja 1. decembra 2020 odprta le »simbolično«, je bila obeležena 180-letnica prve pošte v Brežicah. Razstavo so pripravili člani Društva zbirateljev Verigar Brežice. Pošta v Brežicah, ki je imela prvi sedež v gradu, je bila ustanovljena leta 1840, pred tem pa je v Brežicah obstajala nesamostojna nabiralnica pisem, ki je spadala k Slovenski Bistrici. Na pobudo društva je Maja Marinčič, kustosinja za zgodovino, pripravila tudi prispevek o ustanovitvi pošte, ki je del razstave, objavljen pa je tudi na spletni strani.

Avtorji: člani Društva zbirateljev Verigar Brežice: Franjo B. Gregl, Vekoslav Krahulec, Gregor Avsec in Aleksander Rožman, koordinatorki: Alenka Černelič Krošelj in Maja Marinčič.
 
Od vaške godbe do pihalnega orkestra: Pihalni orkester Kapele 1850–2020, od 20. 6. 2020—2. 5. 2021 (Poletna muzejska noč). 3. prostor Galerije, standardni program
 
Odprtje razstave smo načrtovali 16. aprila. Na ta dan smo z objavo na spletni strani in na Facebook profilu javnost seznanili z našimi načrti. Z razstavo smo predstavili eno
 najstarejših godb v Sloveniji, njen razvoj od nastanka do danes, godbeništvo ter dogodke in ljudi, ki so bili sooblikovani in prepleteni z godbo, ki je velik del življenj Kapelcev in širšega okolja. Poudarjen je pomen delovanja orkestra, ki je zaradi svojega nepretrganega delovanja in pomena od leta 2013 vpisan v Nacionalni register nesnovne kulturne dediščine. Razstava je nastala v koprodukciji s KD Pihalni orkester Kapele.

Soavtorji: Alenka Černelič Krošelj, dr. Ivanka Počkar in Ana Vlaisavljević (Posavski muzej Brežice), Simona Krošelj (Pihalni orkester Kapele) in člani orkestra. Koordinacija: Alenka Černelič Krošelj (PMB) in Simona Rožman (POK).
 

 


 
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti