Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Projekt MI SMO BAROK III - inovativni projekt za družbeno korist (ŠIPK)

 
Z mesecem marcem smo začeli izvajati projekt Mi smo barok III, katerega osrednji namen je spodbujanje ozaveščenosti o pomenu baroka za razvoj Brežic in okolice.
 
Projekt je nadaljevanje projekta MI SMO BAROK II.
 
V projektu, ki traja 4 mesece, od marca 2020 do junija 2020, sodelujeta Fakulteta za turizem UM (mentorica izr. prof. dr. Maja Turnšek, prodekanka za raziskovanje) ter Posavski muzej Brežice (mentorica Alenka Černelič Krošelj, direktorica in Andreja Matijevc, koordinatorka in organizatorka kulturnih programov).   

V kreativno delo je vključenih osem študentov različnih študijskih programov: Fakultete za turizem UM, Filozofske fakultete UL, Fakultete za družbene vede UL ter Fakultete za elektrotehniko in računalništvo UM, z namenom spodbujanja skupnega dobrega.

Problem, ki ga projekt naslavlja:

Analiza stanja pri oblikovanju turistične strategije občine Brežice je pokazala zelo slabo sliko samega mestnega jedra. Lokalni prebivalci v osrednjem mestnem jedru z ostanki obzidja in v gradu s čudovito baročno dvorano ne prepoznajo posebnosti in prednosti, ki jo omogočata, kar pa ni prav dobra odskočna deska za razvoj mesta, njegovega gostoljubja in promocije. Analize uspešnih zgodb razvoja namreč kažejo, da so lokalni ponos na lastno dediščino, njeno poznavanje in želja po predstavitvi drugim med najpomembnejšimi sestavinami gostoljubja in razvoja inovativnih turističnih produktov. Zato je v Brežicah potrebno nadaljnje korake k spodbujanju razvoja mesta narediti najprej med domačini.

Čeprav imajo Brežice izredno bogato zgodovino v različnih obdobjih, pa je osrednja podoba mesta najbolj zaznamovana ravno z barokom. Brežiški grad, v katerem deluje Posavski muzej Brežice, je bil zgrajen po požigu leta 1515 in s svojo arhitekturo povezuje srednji vek z novim vekom oz. srednji vek in prehod v renesanso z barokom. Renesančna utrdba ima v sebi eno najlepših baročno poslikanih dvoran v Evropi: Viteško dvorano (poslikana ok. leta 1703), delo slikarja Frančiška Karla Remba (1675—1718). Ker pa je tudi osrednje mestno jedro zaznamovano z obdobjem baroka, smo kot osrednjo nit izgrajevanja poznavanja mesta izbrali ravno barok.


Aktivnosti projekta so sprva temeljile na oblikovanju dveh testnih delavnic za spodbujanje ozaveščenosti o prisotnosti in pomenu dediščine baroka. Z izrednimi razmerami, ki jih je prinesla nevarnost okužbe s COVID-19, pa smo aktivnosti prilagodili in oblikovali tri nova, sorodna, področja:

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.


 
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti