Etnologija

Etnološka dediščina z območja Posavja

Na oddelku za etnologijo v Posavskem muzeju skrbimo za muzejsko predstavitev etnološke dediščine z območja Posavja (občine Brežice, Krško, Sevnica, Kostanjevica na Krki in Radeče). Manjši del predmetov je razstavljen v zbirki, ostale predmete in drugo gradivo pa hranimo tudi v depojih, fototeki, hemeroteki, fonoteki in v arhivskih škatlah.

Zbirke in gradivo so s področja materialne, socialne in duhovne kulture, v zadnjem času tudi s področja žive dediščine. Osnovno poslanstvo etnologa je, da skrbi za njihovo zbiranje, ohranjanje, preučevanje, spoznavanje in razumevanje. Etnologija je veda o načinih življenja, predvsem veda o ljudeh in šele potem o predmetih. Pomembno je zbiranje in zapisovanje življenjskih zgodb predmetov in ljudi, kaj od snovnega, družbenega in duhovnega jih zaznamuje in opredeljuje, ter kako, kakšna so razmerja med snovnim in nesnovnim zaznamovanjem.

Razmerja in odnose do živega in neživega sveta  evidentiramo, dokumentiramo, raziskujemo, zapisujemo, pojasnjujemo in posredujemo. Najbolj gre za to, da prejeto in preučeno na nek način vračamo med ljudi, saj je etnologija veda o ljudeh za ljudi.
Depo etnologija1Depo etnologija2
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2018, posavski-muzej.si | O piškotkih