Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

O Gradovih Posavja

Gradovi zaznamujejo pokrajino med rekami Mirno, Savo, Krko in Sotlo. So del kulturne krajine že več kot tisočletje in pričajo o življenju prebivalcev, ki se je prepletalo z življenjem vseh, ki so skozi te kraje potovali na vzhod ali zahod. Z vseh strani neba in z vseh poti vas na območju t. i. Posavja pozdravijo gradovi.
Gradovi Posavja so povezani od leta 2014, vsako leto je kaj novega, prav posebni pa sta leti 2020 in 2021. V času, ki je bil izziv za vse, je naše povezovanje nosilo naziv Jakob 2020 in naziv ambasador inovativnosti v turizmu za področje vsebin in programov v gradovih in dvorcih. Leta 2021 pa je bil uspešno zaključen in predan javnosti projekt E-gradovi Posavja, kjer lahko v eni »grajski sobani« v Termah Čatež spoznate »sedem veličastnih«. Projekt, ki ga je vodila Regionalna razvojna agencija Posavje s podporo posavskih občin, je eden najbolj odmevnih projektov digitalizacije nepremične kulturne dediščine, kjer je povezana skrb za neprecenljivo dediščino in njena virtualna dostopnost. Gradovom Brežice, Kostanjevica na Krki, Mokrice, Podsreda, Rajhenburg in Sevnica pa so dodane tudi še vedno zanimive ruševine gradov Kunšperk in Svibno, ki so prav s projektom virtualno »oživljene«.

Projekt, ki smo ga poimenovali Gradovi Posavja smo oblikovali v letu 2014 in je trajnostno naravnan. Vključuje upravljavce šestih gradov v Posavju, ki so se pridružili k neformalnemu združenju, in sicer: Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, ki upravlja nekdanji samostan v Kostanjevici na Krki, Kozjanski park Podsreda, ki upravlja grad Podsreda, Kulturni dom Krško, enota Grad Rajhenburg, ki upravlja grad Rajhenburg, KŠTM Sevnica, ki upravlja grad Sevnica, Posavski muzej Brežice, ki upravlja grad Brežice in Terme Čatež, ki so lastnice gradu Mokrice. K aktivnostim so se pridružili tudi KTRC Radeče, ki skrbi za ruševine in območje gradu Svibno in Občina Bistrica ob Sotli za nekdanji grad Kunšperk.
V skupino je bilo vabljeno tudi Ministrstvo za kulturo kot lastnik gradov Šrajbarski turn, Bizeljsko in Pišece, vendar se zaradi nedostopnosti oziroma še neodprtosti gradov niso odločili za sodelovanje, jih pa o vsem obveščamo.

Združeni pod regionalnim nazivom Gradovi Posavja po najboljših močeh sledimo začrtanemu projektu, ki vključuje programsko in promocijsko-tržno povezovanje gradov v Posavju, vzpostavlja novo blagovno znamko z namenom skupne promocije javnih in tržnih storitev ter se zavezuje k iskanju poti za sodelovanje in povezovanje tudi izven Posavja. Cilj projekta je, da z inovativnim pristopom dvignemo prepoznavnost in dodano vrednost mreži gradov, ter vsem dosedanjim in razvijajočim se dejavnostim v regiji ter s tem dosežemo čim večje odpiranje v širši slovenski in mednarodni prostor.

skupna spletna stran GRADOVI POSAVJA

 
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti