Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Arheološka podoba v plakatih Matjaža Vipotnika, 5. 2.–18. 9. 2019.


Razstava predstavlja del ustvarjalnosti enega vidnejših slovenskih grafičnih oblikovalcev iz '70 in '80 let prejšnjega stoletja, Prešernovega nagrajenca Matjaža Vipotnika in njegovo sodelovanje s Posavskim muzejem Brežice. Pokojni Matjaž Vipotnik je za Posavski muzej Brežice v sodelovanju s tedanjim kustosom Mitjem Guštinom oblikoval nekaj prepoznavnih razstavnih plakatov, katalogov in celostnih grafičnih podob za arheološke razstave. Na razstavi smo soočali Vipotnikove grafične podobe z izvirnim arheološkim gradivom, ki predstavlja izhodišče njegovega oblikovanja.
Avtorja ddr. Mitja Guštin in Jana Puhar.
 

Vsak dar ima svoj čar? Kultura obdarovanja na Slovenskem, 21. 3.—15. 6. 2019

Po uspešnem projektu, ki smo ga izvedli v sodelovanju s Fakulteto za turizem Univerze v Mariboru, Oddelkom za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Jasno Vastl, s. p., smo skupaj pripravili tudi razstavo. Z razstavo so avtorice izpostavile večdimenzionalnost daril. Kljub temu, da so darila navadno podarjena z dobrim namenom, da želimo z njimi tiste, ki jim jih podarjamo razveseliti, pa se kdaj tudi zalomi in darila pristanejo nekje na dnu omare. Razstava pokaže, da je enako darilo za nekoga odlično, za drugega pa je neposrečeno. Vse to je odvisno predvsem od odnosa med obdarovancem in obdarovalcem ter situacije, ob kateri je bilo darilo podarjeno.
Avtorice:  AnÄ‘ela Babić, Stella Cavalleri, Annemarie Culetto, Mirsada Hebilović, Marinela Ilić,  Saša Kancler. Mentorice: Alenka Černelič Krošelj, dr. Mateja Habinc, dr. Lea Kužnik, dr. Marjetka Rangus, mag. Jasna Vastl. Koordinatorki: Andreja Matijevc, Stanka Glogovič.
 

Gostovanja razstave Živeti umetnost / Stoletnica rojstva Alenke Gerlovič (1919–2010), prva razstava: Mala stanica, Nacionalna galerija RS Makedonije, Skopje, 1. 4. 2019–15. 4. 2019, druga razstava: Center za kulturo 'Grigor Prličev', Ohrid, 22.–28. 6. 2019, tretja razstava: Dom kulture Ilinden, 12.–24. 7. 2019

Gostovanje je bilo pripravljeno in izvedeno skupaj z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Republiki Severni Makedoniji in s podporo veleposlanika prof. dr. Milana Jazbeca. Z  gostovanjem  razstave  risb  in skic smo predstavili delček donacije Alenke Gerlovič, častne občanke Brežic, ki je velik del svojega opusa zapustila Posavskemu muzeju Brežice. Razstava predstavlja izbrana dela s figuralnimi motivi in vedutama, ki so nastajale v Makedoniji, kjer je slikarka ustvarjala med letoma 1953 in 1957. Del razstave v Mali stanici je bil tudi dokumentarni film o slikarki Alenki Gerlovič, Dan z Alenko.
Avtorica in kustosinja Oži Lorber, koordinatorka: Alenka Černelič Krošelj.
 

Mavrični vrtiljak, 25. 4.—15. 9. 2019

Razstava je del sodelovanja PMB s šolo ter prizadevanja približevanja ter dostopnosti muzeja ranljivim skupinam. Razstava pa je tudi del osrednje razstave jubilejnega leta Štirje elementi: 3—ZEMLJA, ki je posvečena ljudem ... prav vsem, različnim, posebnim, neprecenljivim ... Razstava likovnih in rokodelskih izdelkov petdesetih učencev in mentorjev je bila odprta s prireditvijo v Viteški dvorani. Učenci so pokazali so ustvarjalnost v iskanju različnih načinov izražanja in komunikacije s svetom. Z zabavnimi, ganljivimi in prepričljivimi nastopi ter z nastalimi izdelki dokazujejo, da verjamejo v lepemu naklonjen svet, kakršnega so prijazno podelili z obiskovalci.
Mentorji: Miran Fric, Mirjam Grubar, Anja Gantar, Nastasija Mahne, Katja Rajh, Tanja Kožar, Sabina Žibert, Ida Ravnikar, Romana Cvar, Jasmina Hribar. Koordinatorke: Alenka Černelič Krošelj, Posavski muzej Brežice in Sabina Žibert, dr. Barbara Smolej Fritz, OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško.
 

Gostovanje razstave Likovni svet Alenke Gerlovič (1919–2010) / Stoletnica rojstva Alenke Gerlovič (1919–2010), 7.—31. 5. 2019, ZDSLU–Galerija Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov

V sodelovanju s šestimi kulturnimi ustanovami (Dolenjski muzej Novo mesto, Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj, Slovenski etnografski muzej, Galerija Miklova hiša Ribnica in Muzej novejše zgodovine Slovenije in PMB) smo pod okriljem ZDSLU napovedali in predstavili svoje razstave v počastitev 100-letnce rojstva umetnice, aktivne članice ZDSLU. S predstavitvenim panojem in 2 akrilnimi slikami iz ciklusa Glasba za kamnite orgle opozorili na Alenko Gerlovič kot izjemno donatorko muzeja in častno občanko Občine Brežice, ki ji je v sklopu stalne razstave Posavskega muzeja Brežice namenjena zbirka z izbranimi deli iz donacije. Hkrati smo predstavili gostovanja v Severni Makedoniji in na Hrvaškem.
Koordinatorka Olga Butinar Čeh, soavtorica Oži Lorber
 

Cegu pod lonec, fižolček v naročje; gremo v Podbočje, 17. 5.—24. 6. 2019

Razstava je nastala v sodelovanju s Turističnim društvom Podbočje in turističnim podmladkom Osnovne šole Podbočje ob uvrstitvi dveh novih spominkov v muzejsko trgovino Posavskega muzeja Brežice. OŠ Podbočje in TD Podbočje sta pripravila tudi program, manjša razstava pa je podrobneje predstavila razvoj spominkov in njihovo uporabnost. Iz dediščine so za natečaj »Turistični spominek mojega kraja« razvili »Fižolovko« in »Podboški cegu«. Oba izdelka sta uspešna prodajna spominka v muzejski trgovini. »Podboški cegu« pa je na natečaju Turistične zveze Slovenije za izvirne gastronomske in kulinarične spominke prejel zlato priznanje.
Avtorji: učenci OŠ Podbočje, mentorici: Suzana Čuš in Renata Jurečič. Koordinatorki: Stanka Glogovič in Alenka Černelič Krošelj.
 

Gostovanje razstave Franjo in Iva Stiplovšek: Razvoj muzealstva v Posavju, Mestni muzej Krško, 28. 5. 2019 –2. 2. 2020

Večji del razstave »Vljudno vabljeni, nič siljeni«, Muzealca Franjo in Iva Stiplovšek: proti sedmim desetletjem Posavskega muzeja Brežice, je bil v mesecu maju, v letu obeležitve 80-letnice posavskega muzealstva preseljen v Mestni muzej Krško, kjer se je »življenje« muzeja za območje Posavja leta 1939 tudi začelo.
Avtorice: Alenka Černelič Krošelj, Vlasta Dejak, Oži Lorber, dr. Ivanka Počkar. Koordinatorki: dr. Helena Rožman, Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško in Alenka Černelič Krošelj, PMB
 

Gostovanje razstave Likovni svet Alenke Gerlovič (1919–2010) / Med Zagrebom in Dalmacijo, Moderna galerija Zagreb, Studio Josip Račić, 20. 8.–2. 9. 2019

Z izbranimi akrili in akvareli z motivi iz Dalmacije in hrvaškega primorja, vezanimi predvsem na monumentalne krajine z otoki, smo opozorili hrvaško kulturno javnost na umetnico, ki se kot dobitnica nagrade Prešernovega sklada leta 1981 uvršča med pomembne ustvarjalke minulega stoletja na Slovenskem. Svojo ustvarjalno pot pa je začela na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu.
Avtorica Oži Lorber, koordinatorka in kustosinja Dajana Vlaisavljević.
 

Melanholija (Gledališki objekt), 19. 9. 2019–14. 11. 2019

Melanholija – gledališki objekt je Filipčičeva izvirna tehnika za spominsko kapsulo, s katero se zanj in gledalce odpirajo in zapirajo spomini, odnosi, lepota in minevanje. Slika je tridimenzionalna, v njej scenski elementi iz njegovih gledaliških predstav postanejo likovni eksponati in znaki razstave, ki ponovno vzpostavljajo prostor gledališča. Skrbno izbrani, na novo premišljeni in ponovno razpostavljeni v galerijskem prostoru ustvarijo nov zunanji prostor, ki lahko zdaj, prost dramske igre, nemo nagovarja gledalčeve lastne spominske strategije. Melanholija – gledališki objekt je Matejeva nedvomna pot v ustvarjanje.
Avtor: Matej Filipčič. Koordinatorka: Alenka Černelič Krošelj.
 

Lepota Tajvana 2019 / The Beauty of Taiwan 2019, 30. 9. 2019 – 25. 10. 2019

Gostujoča razstava je del projekta predstavitve umetnikov s Tajvana, njihovega dela in kulture v svetu. Razstavo je predstavil kustos razstave Huan H. Su, ki je po gostovanju leta 2018 predstavil novih 28 likovnih del (21 olj na platnu, pet akrilov in dve mešani tehniki) štirinajstih umetnikov. Z razstavo želi vzpostavljati most med kulturami in kulturno izmenjavo s Slovenijo in preostalim svetom.
Avtorji: Wang Yu-Mei, Hsu Mon-Chai, idr. Koordinatorki: Stanka Glogovič in Alenka Černelič Krošelj.

 

Nevenka in sošolci, 6. 11. 2019—8. 2. 2020

Razstava predstavlja dela Milana Marina, Draga Leskovarja, Stanislava Makuca, Irene Čmer in Nevenke Nestić Rušković. Omenjeni so se odločili za vpisna Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, ko je bil precejšen del njihovega ustvarjalnega življenja na različnih področjih že za njimi, v rani mladosti pa jim študij na akademiji iz različnih razlogov ni bil omogočen. Svoje sanje so na akademiji s pridnostjo ustvarili, verjeli v svoje danosti, talente in dokazali, da nikoli ni prepozno poseči po več v življenju in doseči svoje cilje.
Kustosinja in koordinatorka razstave: Alenka Černelič Krošelj.
 
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti