Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Harmonija 4 elementov

od 13. septembra 2023
prvi prostor muzeja, SZ stolp in SV stolp

Viteška dvorana, »srce gradu«, je navdih za naše delo in je bila navdih za naš skupnostni večzvrstni večletni program Štirje elementi: VODA, OGENJ, ZEMLJA IN ZRAK, ki smo ga pričeli leta 2016 in zaključili leta 2020. S številnimi sodelavci, raznovrstnimi programi ter dodanimi pogledi in idejami je skozi leti 2021 in 2022 nastal osnutek preoblikovanja štirih občasnih razstav v novo – stalno – razstavo Harmonija štirih elementov z dodanimi interaktivnimi elementi in vsebinami. Stalnost razstave je sooblikovana s prostorom severnega dela gradu, ki potrebuje celovito prenovo za katero si že dolgo prizadevamo in upamo, da se kmalu uresniči.
V prvem prostoru se prepletata elementa ogenj in zemlja. Izpostavljamo dediščino gasilstva in kovaštva v Posavju, arheološke predmete od mlajše kamene dobe do 15. stoletja ter izjemne Posavke in Posavce. V tem delu razstave smo vključili tudi izbor iz 15 donacij naših izjemnih »delničarjev« - donatorjev snovne in nesnovne dediščine - predmetov in pripovedi o njih, ki opredeljujejo naša sodelovanja v zadnjih letih, predmeti pa predstavljajo različne življenjske zgodbe. V razstavo so tako s podarjenimi predmeti vključeni donatorji: Franc Černelič, Anka Oblak, Marijan Krošelj, Rok Količ, Jelka in Jurij Žnideršič, Marija Žnideršič, dr. Ivanka Počkar, Nika Filipič Počkar, Matjaž Filipič, Stanka Petrović, Slavko Dvoršak, družina Vidmar, družina Frigelj, Robert Šupe, Tomaž Pisanski, Peter Ivačič in Smiljana Didek. S tem napovedujemo prihodnje leto, ko bomo praznovali 75-letnico muzeja ter jo posvetili muzejskim donatorjem in sodelovanju.
V drugem prostoru se skozi različne interaktivne in didaktične vsebine, prilagojene različnim ciljnim skupinam, prepletajo vsi štirje elementi, ki imajo vsak svoje značilnosti, le skupaj pa lahko ustvarijo harmonijo. Harmonija štirih elementov, ki gradijo tudi brežiški grad se s pregledom zgodovine gradnje gradu prepleta v eno zgodbo, v katero se obiskovalci s pomočjo tipnih, slušnih in avdiovizualnih pripomočkov aktivno vključujejo. V predstavitev so vključene tudi digitalne vsebine: aplikacija Štirje elementi – sooblikovalci posavskih priimkov in krajev, 3D model gradu in videoposnetek Harmonije štirih velikanov - interaktivnega eksperimentalnega doživetja, ki smo ga v letih 2021 in 2022 pripravili v sodelovanju z zunanjim sodelavcem, fizikom in dediščinskim navdušencem Garsio Kosincem. Prostor dopolnjuje obstoječa maketa gradu Brežice, ki s štirimi stolpi, trakti in stranmi neba dopolnjuje zgodbo štirih elementov in s plastičnim prikazom arhitekture prepričljivo nagovarja vse starostne skupine obiskovalcev.
V tretjem prostoru se prepletata elementa zrak in voda. Zračne vsebine in predmeti so predstavljeni skozi teme vdih, izdih, oddih in prepih, ki opredeljujejo pomembne dele našega življenja. Vdih pomeni začetek, izdih pomeni konec, oba pomenita tudi življenje, ki ga osmišlja tudi oddih. Le-ta vključuje številne aktivnosti, ki bogatijo vsakdanjik in praznik. Četrti del smo namenili razmišljanju o prepihu, ki prinese in odnese. Vodne vsebine izpostavljajo različne načine življenja z vodo in ob vodi, iskanje, shranjevanje, uporabo ter odnos do pitne in drugih voda, sožitje z vodo in skrb zanjo. Del tega je tudi kopija dela savskega čolna tombasa, ki prijazno vabi obiskovalce, da sedejo vanj, izkusijo vožnjo z njim po Savi s pogledom na savsko Vrbino, se fotografirajo in delijo izkušnjo s prijatelji. 2,5 metra dolg prednji del tombasa je izdelan v merilu 1:3, v tradicionalni tehniki kot del aktivnosti projekta Po-Savski rečni turizem. Del zadnjega prostora razstave so tudi štiri tegobe, s katerimi so se prebivalci Posavja soočili v preteklosti, in povezujejo vse štiri elemente.
Vse tri prostore razstave dopolnjujejo družinski kotički s pobarvankami ilustracij motivov štirih elementov, ki jih lahko »mladi obiskovalci« sestavijo v svojo zgodbo štirih elementov in odnesejo domov. Prvi in tretji prostor razstave je z glasbo »obogatil« Matjaž Predanič.
Vsaka nova razstava je muzejski praznik, še posebej, če gre za obsežno delo, v katerem smo sodelovali tako rekoč vsi sodelavci muzeja, številni zunanji izvajalci in kar je še posebej izjemno tudi številni naši »delničarji«.
Avtorji razstave in besedil so: Alenka Černelič Krošelj, Maruša Erpič, Stanka Glogovič, Boštjan Kolar, Mihaela Kovačič, Andreja Matijevc, Jana Puhar ter upokojeni in nekdanji sodelavci Posavskega muzeja Brežice Vlasta Dejak, Oži Lorber, Maja Marinčič in dr. Ivanka Počkar. Razstavo je oblikovala Polona Zupančič, jezikovni pregled je opravila mag. Mateja Jankovič Čurič, angleški prevod Mateja Žuraj. Didaktične pripomočke so izdelali sodelavci konservatorsko-restavratorske delavnice: Nives Slemenšek, Rok Verstovšek Tanšek in Ana Sterle. Vodja konservatorsko-restavratorskih del in postavitve je Nives Slemenšek, pomembno vlogo pri koordinaciji projekta pa je poleg direktorice Alenke Černelič Krošelj opravila Maruša Erpič. Novo osvetlitev prostorov so uredili Marjan Visković in Čižmek d. o. o., razstavno opremo Bojan Miklič s. p., tisk in montažo razstavne grafike Reklame Žarn, Franci Žarn, s. p.
 
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti