Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Svetovi risbe Zorana Didka, Zoran Didek, Pokrajinski muzej Kočevje – Likovni salon Kočevje, 10. 3.–5. 6. 2016

Z izbranimi deli na papirju iz donacije Smiljane Didek, je bilo predstavljeno delo umetnika Zorana Didka znotraj motivičnih sklopov in hkrati izpostavili ustvarjalčev analitični pristop ter približano občinstvu na Kočevskem dragoceno zapuščino izjemnega človeka, ki je po materi izhajal iz posavskega Podbočja, ter opozorili ne le na bogastvo donacije, ki jo je Posavskemu muzeju Brežice podarila slikarjeva soproga Smiljana Didek, temveč na Didkovo vsestranskost, ki ga je povezala tudi s Kočevjem. Že v petdesetih letih je pripravil osnutek za Spomenik osvoboditve (1953), nekako sočasno izdelal načrte za barvno notranjo opremo in ureditev tovarne Melamin, v sedemdesetih letih pa je sodeloval z načrti pri ureditvi parka Narodnih herojev (1973) v Kočevju.
Kustosinja: Oži Lorber.

 

Velikonočne voščilnice, Razstava v razstavi, 25. 3. 2016–24. 6. 2016

Priložnostni manjši razstavi z novoletnimi voščilnicami je konec marca sledila serija velikonočnih voščilnic Toneta Kralja, ki je izšla najverjetneje leta 1924 v Umetniškem ateljeju »Vis«, Krško (Mačice, Žene z jerbasi, Vesela aleluja, Vstajenje, Pisanka in Sekanje pisanke z inv. štev. od KZ 1/1253– KZ1/1258), s čimer smo opozorili na velikonočni čas.
Kustosinja: Oži Lorber.
 

Imago musicae: glasba na baročnih poslikavah brežiškega gradu, medinstitucionalna razstava, 21. 4. 2016–16. 4. 2017

Medinstitucionalna razstava je nastala s sodelovanjem Posavskega muzeja Brežice in Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti: Muzikološkega inštituta in Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU. Razstava je del predstavljanja Viteške dvorane in poslikav v brežiškem gradu na različne načine. Baročne poslikave Viteške dvorane, stopnišča in kapele v gradu Brežice so eden ključnih umetnostnih spomenikov Slovenije. Izjemno privlačne upodobitve glasbil (orgel, godal, pihal, trobil, lutenj) so pogosto reproducirane, nikoli pa niso bile natančno raziskane. Glasbeni motivi so predstavljeni tudi na razstavi z namenom, da se obiskovalcem približajo poslikave iz Viteške dvorane in iz stopnišča. Na razstavi sta predstavljeni tudi dve glasbili: orgelski pozitiv in baročna lutnja iz 17. stoletja. Razstavo sta oblikovala: Andrej Furlan iz Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU in akademski slikar Žiga Okorn
Avtorji doc. dr. Metoda Kokole iz Muzikološkega inštituta ZRC SAZU, doc. dr. Stanko Kokole iz Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in doc. dr. Barbara Murovec iz Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU.
 

Libna – vrnjena arheološka dediščina, Mestni muzej Krško, 18. 5. 2016–29. 3. 2017

Razstava predstavlja zaključeno zbirko predmetov, izkopano v letu 1942 za časa nemške okupacije in leta 2014 vrnjeno Sloveniji v okviru mednarodnega projekta čezmejnega sodelovanja slovenskih in avstrijskih arheologov. Obsega po večini grobne pridatke iz časa starejše železne dobe, izkopane v gomilah na Libni. Nekaj je tudi rimskodobnih in mlajših naselbinskih najdb. Razstava ima izrazito pozitivno sporočilo – nekoč odneseni predmeti dediščine se vračajo v prostor, iz katerega so bili iztrgani. Javnost je razstavo in njeno sporočilo sprejela z zadovoljstvom in odobravanjem, obenem pa so se spomnili na eno pomembnejših najdišč iz starejše železne dobe v Posavju (in širše) tudi z obrazstavnim programom izvedenim na dan odprtja vitrine na sami lokaciji najdišča.
Kustosinja: Jana Puhar.
 

Jezikoslovec in akademik Jože Toporišič, Posavski obrazi,  26. 6. 2016–20. 6. 2017

Razstava je del aktivnosti projekta Toporišičevo leto: 11. 10. 2015–11. 10. 2016, je bila pripravljena v sodelovanju z Andrejem in Tomažem Toporišičem. Na razstavi so bili predstavljeni prvi Toporišičev pisalni stroj, knjige in učbenike, ki jih je napisal, osebne dokumente, slikovno gradivo in njegovo delovno gradivo v povezavi z jezikoslovjem. Z razstavo so obeležili 90-letnico njegovega rojstva. Odzivi so bili zelo pozitivni, saj je to prva takšna razstava nasploh, ki prikazuje življenje in delo najpomembnejšega slovenskega jezikoslovca.
Kustosinja: Vlasta Dejak.
 

Brestaniške miniature: Vinko Bavec, fotograf s kraljevim dvornim priznanjem, Grad Rajhenburg, 13. 12. 2016– 13. 12. 2017

Razstava o fotografu Vinku Bavcu je bila primerno in upravičeno postavljena v kraju njegovega delovanja – v Brestanici, kjer je dosegel naziv »fotograf s kraljevim dvornim priznanjem«. Razstavljenih je 100 predmetov iz foto-ateljeja Bavec v Brežicah, ki so donacija Nicolasa Alana 41 Dominka. Razstava je smiselno umeščena v prostor z razglednicami Brestanice, katerih avtor je večinoma Vinko Bavec. Razstava je del trajnejšega sodelovanja s KDK, enoto Grad Rajhenburg.
Kustosinja: dr. Ivanka Počkar.


 
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti