Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Bürger - mestjan - meščan 

Razstava govori o življenju premožnejših posavskih meščanov na prehodu iz 19. v 20. stoletje. V času, ki ga je zaznamoval boj za pravice Slovencev in za slovenski jezik, je delovalo močno narodnostno gibanje. V mestih Brežice, Krško, Kostanjevica na Krki in v trgu Sevnica je poleg večinskega, slovenskega prebivalstva, živelo nemško.

Nemško prebivalstvo je bilo tod ob koncu 19. stoletja gospodarsko, družbeno in politično močnejše od slovenskega. Živahno narodnostno gibanje v začetku 20. stoletja je spodbudilo odprtje več slovenskih trgovin, naselitev in delovanje več slovenskih obrtnikov. K narodnemu preporodu je pripomoglo ustanavljanje čitalnic s pevskimi in tamburaškimi zbori, dramskimi skupinami in godbo, hranilnic, posojilnic in izdajanje slovenskih časopisov. Z narodnobuditeljskimi pesmimi so dramili močna domoljubna čustva, zlasti s prepevanjem priljubljene Razlagove pesmi Domovini, ki jo je mogoče slišati tudi med ogledovanjem zbirke o posavskih meščanih.

Oprema bivališč meščanov in tržanov je bila raznolika. Najbolj ohranjena je bogata oprema v brežiški meščanski hiši Del Cott. Na razstavi je oprema meščanske hiše le nakazana, in sicer z meščanskim salonom in dekliško spalnico, v katero so rekonstrukcijsko postavljeni za ta čas najbolj značilni predmeti, oprema in stensko okrasje, ki sodijo v en in drugi prostor. V salonskem delu so razstavljeni kosi bogatega pohištva, posod iz porcelana, keramike, brušenega stekla, drobni srebrni predmeti in značilen družinski fotografski album.

Tu sta izpostavljena še glasbilo in silhueta uspešnega trgovca z urejenim oblačilnim videzom. V spalnem delu izstopajo kosi slovenske ženske narodne noše z avbo, ki je bila ob péči značilen sestavni del noše v povorkah po mestu kot izraz narodne zavesti in domoljubja.
 
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti