Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Stražni stolp Črneča vas

Stražni stolp Črneča vas

Črneča vas, od 2. 6. 2018

V Črneči vasi, strnjenem naselju na sedlu med Gorjanci in Sv. Mohorjem na 375 metrih nadmorske višine je od 2. junija 2018 odprt obnovljen stražni stolp. Nekdanji obmejni stražni stolp iz časov turških vpadov (zgradili naj bi ga Uskoki konec 16. stoletja) stoji na majhni vzpetini v Črneči vasi. Tloris stolpa je kvadrat, ki se proti vrhu postopoma oži, njegov točen nastanek pa je še vedno zavit v tančico skrivnosti. Okenske odprtine s kamnitimi okvirji pod streho spominjajo na gotske oblike, kar potrjuje najbolj razširjeno domnevo o nastanku stolpa v času turških vpadov.

Stolp je bil v preteklosti že večkrat delno obnovljen, Občina Kostanjevica na Krki pa je prepoznala njegov pomen in leta 2012 pričela z aktivnostmi za njegovo prenovo. V letu 2015 je bila obnovljena streha objekta in sanirani njegovi temelji, leta 2017 je potekala celovita obnova notranjosti stolpa z elektrifikacijo, leta 2018 pa so uredili še njegovo okolico. Obnovo so izvedli v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, v dogovoru z družino Lipar o porušitvi stare hiše in potrpežljivostjo vaščanov.

Alenka Černelič Krošelj je sodelovala z Občino Kostanjevica na Krki in Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki pri izboru fotografij iz zbirke Slovenskega etnografskega muzeja (Zbirka fotografij, Terenske fotografije, Kostanjevica) in pripravila besedilo zloženke Stražni stolp Črneča vas, ki jo je izdala Občina Kostanjevica na Krki.


 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti