Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Vodovodni stolp Brežice

Vodovodni stolp Brežice iz leta 1914 je ena najvidnejših znamenitosti in simbol mesta Brežice ter kulturni spomenik lokalnega pomena z lastnostmi zgodovinskega in tehničnega spomenika. Vpisan je tudi v Register nesnovne dediščine. Do 80-tih let 20. stoletja je služil prvotni namembnosti, za zagotavljanje ustreznega tlaka vode za brežiški vodovod. Zadnja desetletja je bil v najemu, v njem je bil gostinski lokal. V letu 2021 pa je lastnica objekta, Občina Brežice pričela s statično sanacijo in gradbeno obnovo objekta, v letu 2022 pa za upravljavca določila Posavski muzej Brežice, ki je pripravil predstavitvene in izkustvene vsebine v notranjosti. Vodovodni stolp – spomenik vodi, je simbol mesta Brežice, v katerem sta skozi zgodbe o tehničnem napredku, ljubezni in povezovanju prepleteni narava (voda) in kultura (stolp). Pomemben del so tudi interpretacija, kontekstualizacija in posredovanje znanja o dediščini, v povezavi z Vodovodnim stolpom. Vodovodni stolp dediščinske vsebine predstavljala po vseh etažah hibridno – z vključevanjem izvirnih predmetov, uporabo replik in na sodobne načine, s pomočjo novih tehnologij, ki dediščino in predstavitvene vsebine interpretirajo na interaktiven način. Pot po stolpu od pritličja do 2. razgledne točke nad vodohramom je omogočena s stopnicami in dvigalom, kar omogoča dostopnost vsem. Od odprtja do konca leta 2022 je bila brezplačna vstopnina za občane Brežic. Sodelavci Posavskega muzeja so izvajali vodstva v Vodovodnem stolpu.
V letu 2023 bo odprt še objekt ob Vodovodnem stolpu, ki bo informacijska točka in recepcija.
Vsebine v Vodovodnem stolpu so predstavljene v šestih etažah, do katerih je možno dostopati po izvirnih kovinskih stopnicah ali z dvigalom:

Dve tisočletji preskrbe z vodo
, 1. nadstropje, avtorja predstavitve: Andreja Matijevc, Garsia Kosinac, oblikovanje in animacija: Miloš Radosaljević, aplikacija: DotlineInteraktivna, digitalna predstavitev rimskodobnega vodovoda, preskrbo z vodo do 20. stoletja in sodobnega vodovoda, ki so ga Brežice dobile z izgradnjo Vodovodnega stolpa. Zgodba je v treh delih predstavljena skozi kratki film, ki vključuje tudi animirane dele. Posamezni del predstavitve, ki vključuje film na zaslonih in digitalno predstavitev na interaktivni mizi, zaženejo obiskovalci z lastno aktivnostjo.

Preskrba z vodo pred vodovodom
, 2. nadstropje, avtorica besedil: dr. Ivanka Počkar, kustosinja: Alenka Černelič Krošelj, izbor razglednic: Mihaela Kovačič, tehnična priprava video predstavitve: Petra Karalić, Andreja Matijevc.V drugem nadstropju je s panoji, fotografskim gradivom, muzejskimi predmeti in interaktivnimi predmeti predstavljen čas pred izgradnjo sodobnega vodovoda: načini zagotavljanja zadostne količine vode za uporabo v gospodinjstvih, nošenju vode, higieni in pranju perila. Poudarek je izkustvenem doživljanju.
Na zaslonih je z 68 razglednicami prikazano mesto Brežice v 20. stoletju z Vodovodnim stolpom, ki arhitekturno izstopa iz mestne vedute in je najbolj prepoznaven simbol mesta. 

Vodovodni stolp – »hrib v mestu«, Vodovodni stolpi iz leta 1914, pritličje in 3. nadstropje, avtorici besedil: Alenka Černelič Krošelj, dr. Ivanka Počkar, avtorica video predstavitve: Andreja Matijevc.V pritličju in tretjem nadstropju so na panojih in fotografijah predstavljene vsebine o vzgibih za izgradnjo, načrtovanju in poteku gradnje vodovodnega stolpa, s poudarkom na tehničnih značilnostih. Na zaslonih pa je predstavljenih 31 vodovodnih stolpov iz vsega sveta, ki jih povezuje isto leto izgradnje.

Prenova Vodovodnega stolpa, 4. nadstropje, izdelava videa: Davor Lipej, strokovna sodelavka: Alenka Černelič Krošelj.Na zaslonih so skozi video prikazani ključni trenutki in poudarki gradbene prenove Vodovodnega stolpa v letu 2022.

Turistične in promocijske vsebine, 5. in 6. nadstropje, video vsebine: Zavod za podjetništvo, turizem in mladinske dejavnosti Brežice.V petem nadstropju, kjer so 3 razgledni balkončki z daljnogledi, je na 3 zaslonih predstavljena  turistična ponudba brežiške občine, z izpostavljeno kulturno in naravno dediščino.
Šesto, najvišje nadstropje je v prostoru nekdanjega vodohrama. Ob prenovi je bil s ciljem zagotavljanja 360 stopinjskega razgleda skozi okna odprt pogled. Na zaslonih je predstavljen promocijski video turistične destinacije Čatež&Brežice ter strip Vodovodni stolp: ljubezen v višavah, ki je nastal v sklopu projekta Združenja zgodovinski mest Slovenije Refresh+ mladi oživijo kulturno dediščino in legende.
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti