Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Spominska hiša bl. Lojzeta Grozdeta

Spominska hiša bl. Lojzeta Grozdeta

Gornje Impolje, Sevnica, od 27. 5. 2018

Po Grozdetovi razglasitvi za blaženega je oživela pobuda, da bi hišo, v kateri je nekoč živel Lojze, obnovili. Leta 2013 je Občina Sevnica hišo odkupila, poskrbela za dokumentacijo in obnovo, pomagala pa je tudi Škofija Novo mesto. Z obnovljeno Kovačevo hišo se ohranja živ in celovit spomin na blaženega mučenca Lojzeta Grozdeta.
Notranjščina hiše je sedaj obnovljena tako, da odslikava vsaj del časa, v katerem je v njej živel Lojze Grozde. Urejeni sta dve sobi: Grozdetova spominska, ki je urejena v sodelovanju med Postulaturo in Posavskim muzejem Brežice, ter etnografska soba, ki jo ureja KTD Primož.
V Grozdetovi spominski sobi različni panoji predstavljajo posamezne etape Grozdetovega življenja, ki jih posrečeno povzema zemljevid s prikazom glavnih etap življenja in mučeništva. O njem govori tudi vitrina s knjigami. Med njimi so tudi knjige v tujih jezikih, kar ima veliko pričevalno vrednost. Dodan je pano s predstavitvijo poteka postopka beatifikacije in same razglasitve leta 2010.
Kovačeva hiša je značilen primerek podeželskih slovenskih hiš na prehodu iz 19. v 20. stoletje, v katerih se kažeta težko preživljanje in trd boj za vsakdanji kruh. Leseni in zidani del v celoto povezujeta veža in črna kuhinja. Etnografska soba je urejena kot rekonstrukcija prejšnjega stanja oziroma časa, v katerem je še živela Grozdetova mama Marija. Kovačeva hiša v novi podobi poslej vabi romarje in obiskovalce.

Pri razstavi, ki je nastala v sodelovanju s Škofijo Novo mesto, Občino Sevnica in Kulturno turističnim društvom Primož so sodelovali Aleš Vene, Alenka Černelič Krošelj in Boštjan Kolar.


NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti