Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Spomini na osnovno šolo Črneča vas (1892–1971)

Spomini na osnovno šolo Črneča vas (1892–1971)

prenovljena stavba nekdanje podružnične šole v Črneči vasi, od 15. 10. 2022

Otroci Črneče vasi so pouku prvič prisostvovali 6. oktobra 1892, ko je bila organizirana tako imenovana ekskurendna šola, v kateri so le nekajkrat tedensko poučevali učitelji iz matične šole v Kostanjevici na Krki. Do njene ustanovitve je prišlo, ker otroci iz osmih vasi s skupno 520 prebivalci niso bili vpisani v nobeno šolo. Pouk je potekal v hiši Ivana Zevnika in ves čas v slovenskem jeziku, in sicer ob torkih in četrtkih dopoldne in popoldne, verouk pa vsako sredo dopoldne. Po poteku pogodbe z Zevnikom je bil za 75 goldinarjev letne najemnine za učilnico najet prostor v hiši Bernarda Božiča. 5. septembra 1893 je bil v Črneči vasi komisijski ogled parcele za novo šolo, maja 1905 so začeli graditi šolsko poslopje in 25. septembra 1906 je bila že slavnostna otvoritev nove šolske stavbe. Šola v Črneči vasi je delovala (s presledki) do konca šolskega leta 1970/71.

Vsebina je predstavljena z besedilnimi panoji in predmeti, ki nas popeljejo skozi čas delovanja šole. Na ogled je 17 predmetov, od tega smo si jih 16 sposodili iz Slovenskega šolskega muzeja, en predmet, računalo, ki izhaja iz šole v Črneči vasi, pa je restavrirala konservatorsko-restavratorska sodelavka Posavskega muzeja Brežice Nives Slemenšek, in je prav tako na ogled na razstavi.

Avtorja: kustos Boštjan Kolar (Posavski muzej Brežice) in Janez Zakšek (upokojeni učitelj geografije in zgodovine na Osnovni šoli Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki). Oblikovalec: Matic Tršar.


NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti