Občasne razstave

Razstava Vljudno vabljeni, nič siljeni« – Muzealca Franjo in Iva Stiplovšek: Proti sedmim desetletjem Posavskega muzeja Brežice

 V soboto, 12. maja 2018, smo na 120. obletnico rojstva prvega ravnatelja Posavskega muzeja Brežice, Franja Stiplovška (1898–1963), začeli pot proti dopolnjenim sedmim desetletjem muzeja s slovesnim odprtjem razstave, ki predstavlja zakonca Stiplovšek, povezana v medsebojni ljubezni in v ljubezni do dediščine.

Prvi del razstave »Vljudno vabljeni, nič siljeni« – Muzealca Franjo in Iva Stiplovšek: Proti sedmim desetletjem Posavskega muzeja Brežice, prikazuje v sliki, besedi in s predmeti začetke muzealstva v Posavju, ki segajo v leto 1939. Zbiratelji in ljubitelji starin so tedaj v Krškem ustanovili Muzejsko društvo za politična okraja Krško in Brežice v Krškem. Na njegovi osnovi se je v Krškem razvil Mestni muzej, leta 1949 pa v Brežicah Posavski muzej Brežice, pristojen za kulturno dediščino celotnega Posavja.

Življenje zakoncev Franja in Ive Stiplovšek (1904–2001), rojene Lavrič, je zaznamovala izjemno dejavna skrb za kulturno dediščino. Življenje in delo Ive Stiplovšek je bilo domala 50 let posvečeno muzeju, kjer je obiskovalcem nesebično razdajala znanje in jih vzgajala v ljubezni in spoštovanju do kulturne dediščine. Kot pionirja posavskega muzealstva sta zakonca Stiplovšek skupaj s častilcem starin in starinokopom Ottom Aumannom (1897–1962) utrla pot prepoznavanju, vrednotenju, varovanju in predstavljanju snovne in nesnovne kulturne dediščine. Delo pri selitvi, namestitvi in zasnovi muzejske zbirke v Brežicah sta v veliki meri opravila Franjo Stiplovšek, ki so mu zaupali vodstvo muzeja, in arheolog, prof. dr. Rudolf Bratanič (1887–1962). Pri selitvi so pomagali tudi tedanji dijaki brežiške gimnazije. Z vprežnim vozom in kamionom so konec januarja 1949 začeli predmete seliti iz Krškega v Brežice. Muzej v brežiškem gradu so slovesno odprli 26. junija 1949 in bo prihodnje leto praznoval 70 let.

120-letnico rojstva Franja Stiplovška, ustvarjalca in pionirja med posavskimi slikarji obeležuje drugi del razstave z med letoma 1991 in 2018 zbranimi olji, grafikami in risbami. Na razstavi predstavljena umetnostna dela Franja Stiplovška, ki so se znašla na trgu umetnin, bi bila za javnost izgubljena, če bi pristala v zasebnih zbirkah. V sedemindvajsetih letih nam je uspelo zbrati dvaindvajset del, ki vsako zase predstavlja dopolnitev stalne zbirke Franja Stiplovška in pomeni kvalitetno dopolnitev vrzeli slikarjevega opusa, ki zajema širok register motivnega sveta: krajino, veduto, portret in avtoportret v različnih tehnikah izvedbe od risbe, grafike do oljne slike.

Franja Stiplovška, slikarja in grafika, ki je s svojim delom zaznamoval Posavje in njegovo polpreteklo zgodovino pa so s svojim likovnim snovanjem počastili posavski ustvarjalci, Alojz Konec, likovni pedagog, ki nadaljuje delo Franja Stiplovška kot pedagoga za likovno umetnost na brežiški Gimnaziji, Dani Žbontar, diplomirana inženirka arhitekture, ki je svoje življenje posvetila ustvarjanju keramike, Tanja Plevnik, likovna pedagoginja, in mlajša slikarja Janže Lorber ter Gregor Smukovič, oba diplomanta Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Vse, kar se je utrnilo ob spogledovanju sodelujočih ustvarjalcev s kulturno dediščino Posavja v naših stalnih razstavah, je del drugega sklopa, posvečenega Franju Stiplovšku.
 
 
IMG_7978IMG_7980IMG_7981IMG_7982IMG_7984IMG_7985IMG_7986IMG_7987
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Vrečka Evropa
8,00 EUR
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2019, posavski-muzej.si | O piškotkih