Občasne razstave

Posavska muzejska vitrina: Čebelarka Slava Račič

20. maj, dan, ko se je rodil pomemben mož slovenskega čebelarstva Anton Janša (1734–1773), prvi učitelj čebelarstva, praznujemo Svetovni dan čebel. V Posavskem muzeju Brežice ga bomo počastili s prvo letošnjo Posavsko muzejsko vitrino, s katero obeležujemo stoletnico rojstva čebelarke Slave Račič. Rodila se je 19. marca 1920 kot prva od štirih otrok v trgovski družin Jurečič, mami Frančiški, rojeni Baznik (1901–1974) in očetu Martinu (1897–1944) v Črešnjicah pri Cerkljah ob Krki. Končala je meščansko šolo v Krškem in v mladih letih prodajala v domači trgovini z mešanim blagom. Trgovino je imela družina nazadnje na Oštrcu, kjer je oče postavil tudi čebelnjak.
Po vojni, leta 1948, se je poročila z naprednim čebelarjem Antonom Račičem (1915-1953) iz Dolenje Pirošice. Imel je več kot 200 panjev čebel, v Krakovskem gozdu pa plemenilno postajo, gojilnico matic, ki jih je prodajal celo v ZDA. V Veliki vasi sta zgradila hišo in čebelnjak iz opeke, ki sta jo sama izdelovala (imela sta opekarno), in skupaj čebelarila do tragične smrti moža in njunih dveh otrok l. 1953. Z veliko ljubeznijo do čebel in narave je skupno dediščino nadaljevala samostojno in je bila takrat edina registrirana ženska čebelarka pri nas. Začela je s šestnajstimi AŽ-panji in v desetletjih povečevala število čebeljih družin (največ jih je imela 100). Vozila jih je na različne paše: v hrvaško Liko na žepkovo (šetrajevo), na ajdovo na Krškem polju, in na kostanjevo pašo na Oštrc. Poleg čebelarjenja, s katerim je nadaljevala vse do smrti, je vrsto let kmetovala (pomagala sta ji mama Frančiška in delavec Tine Frankovič).
Vseskozi se je izobraževala, spremljala najnovejšo čebelarsko literaturo in Slovenskega čebelarja. Udeležila se je več čebelarskih tečajev v Ljubljani in v Celju (l. 1965) ter se usposobila za čebelarskega preglednika. V več kot šest desetletij čebelarske poti je bila mentorica številnim mladim in vsakemu podarila prvi roj čebel. Za čebelarjenje je navdušila tudi brata Martina Jurečiča (1923–2015) in Slavka Šiška, predsednika Čebelarskega društva Leskovec pri Krškem (ustanovljeno l. 1928). Umrla je lani, stara devetnajst dni manj kot 99 let, in je bila še vedno članica (od l. 1954) ČD Leskovec z desetimi panji čebel ter je bila najstarejša čebelarka v Sloveniji. Prejela je več visokih priznanj in odlikovanj, med njimi odlikovanje reda Antona Janše l. stopnje za posebne zasluge za dvig slovenskega čebelarstva Čebelarske zveze Slovenije. Njen čebelnjak je še vedno živ, njeno čebelarsko dediščino nadaljuje družina Frankovič Ivačič.

Pripravila: Stanka Glogovič







Fotografije: Razstava v razstavi: Posavski obrazi, 2. nadstropje - Posavska muzejska vitrina: Čebelarka Slava Račič – ob 100-letnici rojstva (19. 3. 1920–1. 2. 2019). Foto: Posavski muzej Brežice.
1 PMV čebelarka maj 20202 PMV Čebelarka Slava Račič maj 20203 PMV Čebelarka Slava Račič maj 20204 PMV Čebelarka Slava Račič maj 2020
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za čane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih