Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Ženitovanjski nagovori in zdravice

 

Pivske posode na razstavi Štirje elementi: 1 – VODA, pričajo o načinih zajemanja, postrežbi in pitju vode, predvsem pa vina. Danes k zdravju nagovarjamo z vodo, ob slovesnih dogodkih pa nazdravljamo z vinom. Pred poldrugim stoletjem je tudi po 12 napitnic ali zdravic spremljalo ženitovanjske šege v Posavju.

»Podvučenje svacke dobre volje« ali navodila s scenarijem za vodenje svatbe so se v rokopisih ohranjala na našem območju vsaj od sredine 19. stoletja dalje. Ženitovanjsko dogajanje, nagovore in zdravice so pri ženitovanjih vodili starešine. Na Podvinjah, v Jereslavcu, Ločah in drugod so zapisane  nagovore in številne napitnice znali na pamet. Zapisane so si  podajali iz roda v rod.
Ženitovanjske šege so se v naslednjih 150 letih precej spremenile. V drobnem zvezku, ki ga hrani Posavski muzej, so na 44 straneh z lepim rokopisom do potankosti navedeni zaporedja in vsebine ženitovanjskega dogajanja. Napitnice je leta 1853 zapisal Andreas Požar iz Podvinj, ki je na koncu še dostavil: "Tu je zamerkanu, tu potrebnu podvučenje, za enu Svacku dobru Volu, gdor pa hoče kaj več govoriti naj pa še več perstavi. Konc. Na Podvinjah, tiga tretjiga Dneva Prosinca, [1]853. Andreas Požar." Na prvi stani je dostavek: Jeserslavc 18/3 1887 Jožef Ferjanč von Jereslauz N 19. am 18. 3. 1887.
Za pokušino nekaj stavkov iz začetka rokopisa: "Nagovor ki ga lahko porabimo pri napitnici ženina in neveste. Dragi moj ženin Ti si kakor kol pri terti da se nate opira in ob tebi ovija in ne pade po tleh ta žlahtna roža, ki si jo danes vzel za ženo (...) Ti pa lepa moja nevesta! Na te so uperte ženinove oči, zakaj ker ti si mu veselje ino radost. Z verta tvoje drage matere in tvoje ljubega očeta je vzel in izkopal tvoj ženin najlepšo rožico, da si jo presadi na svoj dom. Tamkaj mu rasti in cveti v zvestobi ino ljubezni (…) Kadar pa pride tisti kričav drobiž, ki bo oživljal vajin dom, takrat pa naj padejo tudi nanj žarki milosti božje (…)«.

Pripravila: dr. Ivanka Počkar, 25. 1. 2017

Fotografija: ŽENITOVANJSKI NAGOVORI IN ZDRAVICE, Podvinje 1853, Jereslavec 1887, rokopis, inventarna št. E6298.
 

NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti