Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Zadnja kraja v občini Brežice pred 50 leti dobila elektriko

Čedem in Kamence, vasici pod Stojdrago, sta bila zadnja kraja v občini Brežice, ki sta dobila elektriko. O velikem dogodku za prebivalce, ki so ga slovesno proslavili v nedeljo, 21. junija 1965, je poročal Dolenjski list v četrtek, 26. junija. 

»Vsa dela so napravili sami, posekali so traso, izkopali jame in pripravili drogove. Občinska skupščina Brežice jim je nudila pomoč v obliki kredita. Prejeli so 1,500.000 dinarjev posojila. Z elektrifikacijo so začeli pred dvema mesecema in jo dokončali minuli teden. V vse hiše je razen razsvetljave napeljan tudi industrijski tok, kar bo vaščanom koristilo pri gospodarstvu. Zdaj manjka do Čedma in Kamence samo še dovozna cesta. Prebivalci imajo voljo in so trdno odločeni, da jo bodo napravili sami. Cesta je že trasirana in pričakujejo, da bo končana do prihodnje jeseni. Zdaj so popolnoma odrezani od sveta, saj je od Globočic do njih še dobro uro hoda v hrib. Domačini so zelo prizadevni  in so pred leti prav tako sami napravili vodno zajetje. V novi vodnjak so vzidali spominsko ploščo dvema padlima borcema. Prebivalci obeh vasi se za razumevanje in pomoč pri elektrifikaciji najlepše zahvaljujejo občinski skupščini Brežice. France Smerdel."
 
Fotografija: Električna podometna vtičnica (neozemljena), moč/napetost: 10/250 (101/250 V), keramično jedro z bakrenimi kontakti, kovinski nosilec, proizvajalec Elma, napis: Art 151 6.37.6, Made in Yugoslavia. Mere: 8,8 x 7 x 3,3 cm.  
 
Vir: Dolenjski list, 25. 6. 1964, letnik 15, številka 25. Izvor: Knjižnica Mirana Jarca, Digitalna knjižnica Slovenije. Najdeno: 4. 7. 2012, Ivanka Počkar.
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti