Posavska stoletja

Zadnja kraja v občini Brežice pred 50 leti dobila elektriko

Čedem in Kamence, vasici pod Stojdrago, sta bila zadnja kraja v občini Brežice, ki sta dobila elektriko. O velikem dogodku za prebivalce, ki so ga slovesno proslavili v nedeljo, 21. junija 1965, je poročal Dolenjski list v četrtek, 26. junija. 

»Vsa dela so napravili sami, posekali so traso, izkopali jame in pripravili drogove. Občinska skupščina Brežice jim je nudila pomoč v obliki kredita. Prejeli so 1,500.000 dinarjev posojila. Z elektrifikacijo so začeli pred dvema mesecema in jo dokončali minuli teden. V vse hiše je razen razsvetljave napeljan tudi industrijski tok, kar bo vaščanom koristilo pri gospodarstvu. Zdaj manjka do Čedma in Kamence samo še dovozna cesta. Prebivalci imajo voljo in so trdno odločeni, da jo bodo napravili sami. Cesta je že trasirana in pričakujejo, da bo končana do prihodnje jeseni. Zdaj so popolnoma odrezani od sveta, saj je od Globočic do njih še dobro uro hoda v hrib. Domačini so zelo prizadevni  in so pred leti prav tako sami napravili vodno zajetje. V novi vodnjak so vzidali spominsko ploščo dvema padlima borcema. Prebivalci obeh vasi se za razumevanje in pomoč pri elektrifikaciji najlepše zahvaljujejo občinski skupščini Brežice. France Smerdel."
 
Fotografija: Električna podometna vtičnica (neozemljena), moč/napetost: 10/250 (101/250 V), keramično jedro z bakrenimi kontakti, kovinski nosilec, proizvajalec Elma, napis: Art 151 6.37.6, Made in Yugoslavia. Mere: 8,8 x 7 x 3,3 cm.  
 
Vir: Dolenjski list, 25. 6. 1964, letnik 15, številka 25. Izvor: Knjižnica Mirana Jarca, Digitalna knjižnica Slovenije. Najdeno: 4. 7. 2012, Ivanka Počkar.
 
E6191-ELEKTRIČNA VTIČNICA-EF14275 (1)
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Beležka z motivom Viteške dvorane
4,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2018, posavski-muzej.si | O piškotkih