Posavska stoletja

Veteransko društvo leta 1904

V Brežicah je bilo leta 1904 ustanovljeno Vojaško veteransko društvo, ki je tedaj nosilo nemško ime Militär Veteranen-Verein Rann u. Umgebung in poveljevalo v nemškem jeziku. V procesiji so na dan sv. Rešnjega Telesa skozi mesto korakali veterani, spremljani z godbeniki Kapelske godbe, ki so prav tako izšli iz vrst odsluženih vojakov.
O slovesnosti so v časniku Štajerc zapisali: "Iz Brežic se poroča, da se je tamkaj nedavno osnovalo in ustanovilo veteransko društvo (društvo dosluženih vojakov), katero prav vrlo napreduje. V nedeljo dne 15. t. m. predstavili so se veterani brežkim veljakom. Na dan sv. Rešnjega Telesa se bode društvo prvokrat udeležijo slovesne procesije v spremstva Kapelske godbe, čast bodi ustanoviteljem in vsem udom novega društva! Živeli!"

Vir: Štajerc, 1904, letnik 5, številka 11. Izvor: Knjižnica Ivana Potrča, Digitalna knjižnica Slovenije. Najdeno: 15. 1. 2014, Ivanka Počkar.
Fotografija: Vojaško veteransko društvo v Brežicah v začetku 20. stoletja. Hrani fototeka Posavskega muzeja Brežice, oddelek Zgodovina.
 
Vojaško veteransko društvo Brežice
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
Ugodnosti za čane AMZS
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih