Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Velik pevski koncert v Brežicah pred 120 leti

Posavje že stoletja slovi po pevski kulturi in pevskih zborih – v mestu Brežice delujejo v sodobnosti kar trije. Posavci se odlikujejo tudi po izjemnem številu pevskih koncertov. Tudi pred 120 leti so v Brežicah priredili velik pevski koncert z gosti iz Zagreba, Karlovca, Ljubljane, Celja in z Dunaja ter 50 brežiških pevcev in pevk mešanega pevskega zbora in 20 pevcev moškega zbora. Program je napovedoval 4 slovenske in 2 hrvaški pesmi ter vojaško godbo c. kr. pešpolka nadvojvode Leopolda št 53 iz Zagreba s slovensko himno Naprej zastava Slave! in še s hrvaško Lepa naša domovina. V obdobju rastoče narodne zavesti in velikih nesoglasij med Slovenci in Nemci v Brežicah je časopisni poročevalec poudaril, da so bila vsa opravila za pripravo koncerta poverjena brežiškim Slovencem, ki so zadolžitve opravili resno in z vso vnemo.


Ob koncu 19. stoletja, ko so bili napisi v mestu samo nemški in je občinski tajnik vztrajno uporabljal nemški žig namesto slovenskega, je bilo za narodno zavest tem pomembneje, da so v Brežicah že delovali slovenski Narodni dom, posojilnica, tamburaški in pevski zbor. Udeležba na velikem pevskem koncertu 15. avgusta leta 1896 je bila izjemna, prišlo je okoli dva tisoč gostov. Koncert se je odvijal na vrtu in v dvorani Narodnega doma v hotelu Klembas. Stavba, ki je bila leta 1904 nadgrajena in je dobila napis Narodni dom, je od narodno zavednih Brežičanov in številnih gostov doživela bučno slavje ob slovesni otvoritvi prenovljenega in nadzidanega hrama brežiškega slovenstva.

Pripravila: dr. Ivanka Počkar, 30. 5. 2016.
 
Viri:
Slovenski gospodar, letnik 30, številka 14, 1896, str. 118.
Slovenski gospodar, letnik 30, številka 30, 1896, str. 261.
Slovenski gospodar, letnik 30, številka 32, 1896, str. 276.
Slovenec: političen list za slovenski narod, 18. 8. 1896, letnik 25, številka 188.
 
 
Fotografija:
Hotel Klembas – Narodni dom – pred nadgraditvijo za eno nadstropje. Razglednična dopisnica Pozdrav iz Brežic, poslana 21. 6. 1899 godovniku. Na prednji strani voščilo: »Neumornemu gojitelju nar. petja, nar. glazbe, nar. ekonomije, – vstrajnemu pospešitelju narodne prosvete gromovit in treskovit 'Živel!' K cenj. godu … Ante Zevnik«.
Narodni dom (v sredini) na razglednici glavne mestne ulice Brežic po letu 1904.
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti