Posavska stoletja

Tovarna na stebrih Attemsovega kozolca, 25. 5. 1945

25. maja je Dominik Rožman v Brežicah ustanovil Produktivno mizarsko delavnico ki je obnavljala šole v Pišecah, Artičah, Sromljah in razna gospodarska poslopja v Posavju. Sprva je delavnica zaposlovala 10 delavcev in se večkrat selila. Končno so se nastanili v zapuščenem kozolcu grofa Attemsa, sezidanem na grajskem marofu leta 1785. Kozolec so leta 1947 pozidali v Okrajno tovarno pohištva, od leta 1952 imenovano Tovarna pohištva Brežice (Vir: Dolenjski list, 1. 7. 1965, letnik 16, številka 26. Izvor: Knjižnica Mirana Jarca, Digitalna knjižnica Slovenije. Najdeno: 31. 7. 2012, Ivanka Počkar).

Njena produktivnost in sloves sta v drugi polovici 20. stoletja pospešeno rasla. V izjemno uspešni tovarni se je število zaposlenih od nekaj sto zaposlenih pred zaprtjem zmanjšalo na 146, zadnjih 69 zaposlenih pa je dobilo odpoved leta 2011. Če bi tovarna preživela, bi bila danes stara 70 let.


Fotografiji:
  • Tovarna pohištva Brežice, zgrajena iz kozolca grofa Attemsa.
  • Prvi lesni delavci Tovarne pohištva Brežice po drugi svetovni vojni, peti z leve v zadnji vrsti je Jože Zorko, sedmi njegov starejši brat Martin Zorko. Izvirnik hrani Jožica Merslavič, Brežice.

Prvi lesni delavci tovarne pohištva Brežice, Martin in Jože ZorkoTovarna na stebrih Attemsovega kozolca
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
Ugodnosti za čane AMZS
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih