Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Svetovni dan etnologije in prvi kustosinji etnologinji Posavskega muzeja Brežice

V soboto, 2. aprila obeležujemo Svetovni dan etnologije, zgodovinske in primerjalne vede o vsakdanjem načinu življenja in kulturi etničnih (iz grščine ethnos - ljudstvo) skupin. V Evropi sledimo koreninam etnologije kot vede od 18. stoletja naprej. V Sloveniji je bil leta 1940 ustanovljen Oddelek za etnologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, v akademskem letu 1990/91 pa so ob dotedanjem dvopredmetnem študiju uvedli tudi samostojni študij etnologije in kulturne antropologije. Številni mladi diplomanti etnološke vede so poklicno pot začeli prav v muzejih.


V Posavskem muzeju Brežice je leta 1979 muzealsko pot prve kustosinje etnologinje začela takrat mlada diplomirana etnologinja Inja Smerdel (r. 1953). V našem muzeju je v času enoletne zaposlitve ob opravljenem muzejskem in terenskem delu med drugim napisala krajšo monografijo o godbenikih Pihalnega orkestra Kapele. Leto pozneje je odšla v nacionalno etnološko muzejsko ustanovo Slovenski etnografski muzej, kjer je nadaljevala delo kustosinje, muzejske svetnice vse do upokojitve, med letoma je bila 1995 in 2005v je bila direktorica SEM.

Pot druge zaposlene etnologinje Posavskega muzeja Brežice je leta 1980 začela etnologinja dr. Ivanka Počkar, prav tako diplomantka Oddelka za etnologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. V skoraj štirih desetletjih opravljanja dela kustosinje etnologinje je opravila bogato strokovno etnološko delo za območje Posavja. Veliko povedo njene besede: »Če pogledam nazaj, je bila etnologija pravzaprav moj način življenja; počela sem stvari, ki so me osrečevale in bogatile«. Na fotografiji sta del stalne etnološke razstave pred letom 2016 in del stalne etnološke razstave danes v Posavskem muzeju Brežice. Tako kot prejšnjo stalno etnološko razstavo tudi sedanjo krasijo statve (na fotografiji; inv. št.: 40) s Krškega polja z letnico 1844 in so eden prvih predmetov pridobljenih za naš muzej, na ogled pa so v 3. prostoru etnološke razstave.   


 
Na fotografiji sta del stalne etnološke razstave pred letom 2016 in del stalne etnološke razstave danes v Posavskem muzeju Brežice.


Tako kot prejšnjo stalno etnološko razstavo tudi sedanjo krasijo statve (na fotografiji; inv. št.: 40) s Krškega polja z letnico 1844 in so eden prvih predmetov pridobljenih za naš muzej, na ogled pa so v 3. prostoru etnološke razstave.

Pripravila: Stanka Glogovič, kustosinja etnologinja od oktobra 2018


Literatura:
HUDALES, Jože: Slovenski muzeji in etnologija: Od kabinetov čudes do muzejev 21. stoletja;
Znanstvena založba Filozofske fakultete (Zupaničeva knjižnica; 27), Ljubljana 2008.

KREMENŠEK, Slavko: Družbeni temelji razvoja slovenske etnološke misli. Pogledi na etnologijo, Ljubljana: Partizanska knjiga, Znanstveni tisk, 1978, str. 9-65.

SLAVEC GRADIŠNIK, Ingrid: Etnologija na Slovenskem: med čermi narodopisja in antropologije, Ljubljana: ZRC, ZRC SAZU, 2000, str. 71-89.

SLOVENSKI ETNOLOŠKI LEKSIKON, uredil Angelos Baš s sodelovanjem uredniških odborov, Ljubljana: Mladinska knjiga, 2004, geslo etnologija, str. 117.
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti