Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Snemanje TV igre Vehovčev Jurij, baron

V 80. letih 20. stoletja je bilo v gradu Brežice posnetih kar nekaj filmov v domači in tuji produkciji.  

 
Danes vam iz naše bogate fototeke predstavljamo fotografije o snemanju televizijske igre v režiji RTV Ljubljana z naslovom Vehovčev Jurij, baron. Prizorišča snemanja so bili s freskami poslikani prostori brežiškega gradu, ki so jim igralci v času snemanja prepričjivo vdihnili življenje. Muzejski delavci smo si z navdušenjem ogledovali dame in gospode v bogatih oblačilih, kako dostojanstveno sestopajo po stopnicah baročne Viteške dvorane. Njihova oblačila iz druge polovice 18. stoletja so se odlično ujemala s prostorom in z življenjskim časom Jurija Bartlomeja Vege, slovenskega matematika, fizika, geodeta, meteorologa, plemiča in topniškega častnika, o katerem je bila posneta pričujoča televizijska drama.

Opis TV igre
V galeriji »znamenitih Slovencev« pripada matematiku in znanstveniku Juriju Vegi posebno mesto. Kmečki fant iz Zagorice pri Moravčah, sodobnik pesnika Valentina Vodnika in sošolec dramatika Antona Tomaža Linharta, je zaslovel kot bombardir in vrhunski matematik (logaritemske tablice), življenjsko pot pa je končal (ubit?), osamljen in zavržen, a vendar ne prezrt in ne pozabljen.
Igra v retrospektivi oriše Vegovo življenje in delo: V samoten mlin ob Donavi pri Dunaju se zateče baron Jurij Vega. Iščeta ga vojska in policija. V poslednjih stiskah se Vegi pridruži njegova umrla žena. Skupaj obnavljata dogodke, ki sta jih  zaradi Vegove dolgoletne vojaške službe povečini doživljala ločeno. Pred nami se odpre parabola Vege vojaka, Vege znanstvenika, Vege nesrečnika … Pa tudi Vege, ki je intimno ves čas povezan s svojo domovino, s Kranjsko. Vege, ki ga izjemen talent vzdigne »od pluga do zvezd«; Vege, razklanega med znanstvenika in načrtovalca morilnega orodja.
Izvirno televizijsko igro je režiral Andrej Stojan, lik barona Jurija Vege interpretira igralec Bine Matoh.

Avtor: Sandi Sitar
Scenograf: Vladimir Rijavec
Kostumografki: Marija Kobi, Cveta Mirnik
Kamermana: Slavo Vajt, Samo Podobnik
Oblikovalec zvoka: Igor Laloš

Igrajo:
Jurij Vega – Bine Matoh
Mlinar- Borsi Juh
Mlinarica – Ljerka Belak
Colloredo – Jurij Souček
cesar – Andrej kurent
general – Stane Potisk
Jožefina – Bernarda Oman
1. častnik – Ivo Barišič
2. častnik – Sergej Ferrari
3. častnik – Metod Pevec
Hoffman – Bogomir Veras
1. vojak – Andrej Prevc
 
Posneto v februarju 1985, premierno je bilo na Televiziji Ljubljana predvajano 5. 11. 1985.

Fotografije: Snemanje TV igre Vehovčev Jurij, baron v režiji RTV Ljubljana, 19. februarja 1985, Fototeka Posavskega muzeja Brežice  
 

NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti