Posavska stoletja

Snemanje slovenskega filma Predsednik, 25. avgust 1992

Grad Brežice je bil prizorišče številnih filmskih zgodb. Poleg znanih in v zadnjem času v različnih medijih predstavljenih filmih, ki so jih snemali različni studiji in producenti, je bil grad prizorišče tudi nekaj slovenskih filmov. Danes, ko je grajsko dvorišče ponovno tudi »filmsko prizorišče«, vam z izbranimi fotografijami iz arhiva Posavskega muzeja Brežice predstavljamo del domače filmske produkcije.
 
Predstavljeni so utrinki iz snemanja slovenskega celovečernega filma Predsednik, ki je nastal leta 1992. Mladi, demokratično urejeni državi je na platna in male ekrane prinesel zakulisje političnih afer z odličnimi  slovenskimi igralci. Več o »grajskih filmih« pa že naslednji torek, ko bomo ponovno predvajali film tudi na grajskem dvorišču.

 
Predsednik (The President)

81min celovečerni igrani TV film, celovečerna TV drama/TV nadaljevanka/TV nanizanka/TV film.
 
Vlado, ki ji predseduje Vladimir Mercina, nevarno pretresa »konjska afera«. Volitve so pred vrati in opoziciji je na svojo stran uspelo pridobiti že nekaj vladnih veljakov. Mercinin krog se odloči za odrešilno potezo: Mercino bodo fiktivno ugrabili. Protiobveščevalna služba jim prekriža račune, ugrabitev pa uresniči opozicija. Mercina odsedi toliko časa, da opozicija v vladi opravi potrebne zamenjave. Nato mu dovolijo pobeg, ki se zanj konča nepričakovano. Zaradi poškodb se znajde na kliniki za plastično kirurgijo, kjer mu spremenijo obraz. Razlog več, da pristane na psihiatričnem oddelku, od koder ga rešijo njegovi ugrabitelji. V nadaljevanju si služi kruh kot vratar v vladni palači in se neprepoznaven uklanja vsem.
 
Nastopajoči: Marjana Brecelj, Boris Cavazza, Štefka Drolc, Bojan Emeršič, Roman Končar, Gojmir Lešnjak, Danko Ljuština, Vlado Novak, Dare Valič.
 
Filmska ekipa:
Režiser: Anton Tomašič
Scenarist: Boris Cavazza
Direktor fotografije: Sven Pepeonik
Avtor glasbe: Petar Pero Ugrin
Scenograf: Simona Perne
Kostumograf: Jerneja Jambrek
Montažer: Ana Zupančič
 
Vir: Slovenski filmski center:
http://www.film-center.si/sl/film-v-sloveniji/filmi/270/predsednik/ (4. 8. 2015).

Fotografije: Snemanje slovenskega filma Predsednik, 25. avgust 1992, Fototeka Posavskega muzeja Brežice.

 
Snemanje slovenskega filma Predsednik, 1992. Snemanje slovenskega filma Predsednik, 1992.Snemanje slovenskega filma Predsednik, 1992.
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
Ugodnosti za čane AMZS
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih