Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
07 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si
Ob razpadu avstro-ogrske monarhije so Slovenci, Hrvati in Srbi, ki so do tedaj živeli v okviru te države, z njo pretrgali vse vezi in 29. oktobra 1918 razglasili Državo Slovencev, Hrvatov in Srbov (Država SHS). Ob svojem nastanku je obsegala Slovenijo (brez Prekmurja), Hrvaško z Istro in Dalmacijo ter Bosno in Hercegovino. Najvišji organ oblasti je bil Narodni svet (Narodno vijeće) v Zagrebu, ki mu je predsedoval tedanji vodilni slovenski politik dr. Anton Korošec. Slovenci so za kratek čas, povsem samostojno odločali o svojem političnem, vojaškem, družbenem in gospodarskem življenju. Država SHS ni bila mednarodno priznana, pestile so jo številne težave, med drugim tudi nerešeno vprašanje zahodne in severne meje na območju Slovenije. Obstajala je do 1. decembra 1918, ko se je združila s Kraljevino Srbijo v novo državo, Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev.
Ob razglasitvi nastanka Države SHS so bila praznovanja po vseh večjih slovenskih krajih, tudi v Brežicah. Ljudje so se slovesnosti udeležili v velikem številu. Na ulici pred Narodnim domom, okrašenim s slovenskimi, hrvaškimi in srbskimi narodnimi zastavicami, se je zbrala množica ljudi, čakajoč, da jih nagovorijo slavnostni govorniki. Igrala je tudi vojaška godba. Z girlandami, spletenimi iz zelenja in z napisom SHS, je bil okrašen tudi Nemški dom, nekoč simbol nemške moči. Meščani, kmetje, vojaki, člani Telovadnega društva Sokol in otroci z zastavicami v rokah so navdušeno pozdravljali konec vojne, odhod iz habsburške monarhije in ustanovitev jugoslovanske države.

Vir: Slovenska novejša zgodovina, Od programa Zedinjena Slovenija do mednarodnega priznanja Republike Slovenije 1848-1992, Mladinska knjiga, Ljubljana 2005

Fotografije:
Shod v Brežicah ob razglasitvi nastanka Države Slovencev, Hrvatov in Srbov; inv. št. Z3:1027, Z3:1028, Z3:1029.
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti