Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Rudolf Maister je spoštoval Franja Stiplovška

Republika Slovenija je leto 2024 posvetila Rudolfu Maistru, generalu in narodnemu heroju, saj 29. marca zaznamujemo 150. obletnico njegovega rojstva, 26. julija pa 90. obletnico njegove smrti. Rudolf Maister (29. 3. 1874 – 26. 7. 1934) je prepoznaven kot izjemen domoljub, strateg in vojaški poveljnik, kot pesnik pa je ustvarjal pod psevdonimom Vojanov. Maister je velik del življenja posvetil obujanju kulturnega življenja v Mariboru, na svojem domu gostil številne mariborske kulturnike, npr. Maksa Šnuderla, Viktorja Cotiča in Antona Gvajca, ter jim nudil prostor za srečanja in pogovore.

Franjo Stiplovšek je leta 1919 živel v Mariboru in se slikanja učil pri slikarju Viktorju Cotiču. Nadomestni učitelj na mariborski I. dekliški meščanski šoli je postal 22. marca 1921 in tam služboval do 30. 9. 1921, ko je odšel na Dunaj. Verjetno se je prav s pomočjo svojega učitelja Viktorja Cotiča hitro vključil v kulturno življenje Maribora in se seznanil z Maistrom. Rudolf Maister je Franja Stiplovška javno pohvalil že 8. 12. 1920, ko je Stiplovška in Nandeta Vidmarja izpostavil v govoru ob odprtju I. umetniške razstave v Mariboru. Časopis Tabor je Maistrov govor objavil v izdajah 15. in 16. 12. 1920 in tam lahko preberemo, da sta Stiplovšek in Vidmar: »Oba jako nadarjena in izvrstna v tehniki.« (Tabor, 16. 12. 1920, str. 1)

O nadaljevanju stikov med Maistrom in Stiplovškom ter trajnem spoštovanju priča pismo, ki ga hrani Posavski muzej Brežice in ki ga je general Maister 1. 12. 1930 poslal Stiplovšku v Krško. Maister Stiplovšku čestita: »za lepo in pravično oceno. V zadoščenje mi je, da sem jaz ob priliki prve umetnostne razstave v Mariboru omenil, da se bode ime Stiplovšek v umetnosti uveljavilo.«
Oceno, ki jo omenja Maister, je 15. 11. 1930 v reviji Dom in svet (str. 235–237) objavil Rajko Ložar z naslovom Slikar Franjo Stiplovšek. Ob članku je bilo pod naslovom Nova dela Franca Stiplovška objavljenih osem reprodukcij slik (št. repr. 62–69) nastalih med 1926 in 1930, ko je Stiplovšek že poučeval v Krškem. Iz posnetkov lahko v zbirki Posavskega muzeja Brežice prepoznamo dve deli, in sicer Krško v snegu (inv. št.: KZI-222), ki je v reviji reproducirano pod naslovom Zimska krajina, olje, 1929, ter leta 2023 odkupljeno delo Portret Marka (inv. št.: KZI-2680), ki je v reviji Dom in svet reproducirano pod naslovom Podoba otroka, olje, 1930. Ta portret je dr. Tomaž Brejc v knjigi Temni modernizem označi kot izjemen. »Stiplovšek je spustil očišče navzdol, da bi dojeli njegovega Marka kot zadržano lutko, ki se kremži in trmasto vztraja v svoji otroški žalosti; zdaj je pred nami res obrtna mehanika lutkovnega odra, toda slikarjevo pozorno obravnavanje motiva ne daje nobene možnosti za pozitivne ali otroštvu prirejene interpretacije; ta podoba prestavlja otroka v tisti predstavni svet nove stvarnosti, ki je že zdavnaj last odraslih in njihovega trpkega vsakdanjega bivanja.« (Brejc, str. 147)

Rudolf Maister, Ljubi gospod Stiplovšek!, 1. 12. 1930
Pismo Rudolfa Maistra Franju Stiplovšku datirano 1. 12. 1930, hrani Posavski muzej Brežice.


Prepis:

Maribor 1. 12. 1930
Ljubi gospod Stiplovšek!
 
Prav vesel sem zadnje številke Doma in sveta in iskreno Vam čestitam za lepo in pravično oceno. V zadoščenje mi je, da sem jaz ob priliki prve umetnostne razstave v Mariboru omenil, da se bode ime Stiplovšek v umetnosti uveljavilo. To kar nam je razodel in pokazal Ložar o Vas v Dis-u je velikanski napredek. Kje pa imate slike, ki so bile reproducirane? So bile že na razstavah? Samostanski motiv mora biti v barvah naravnost krasen, ko je že v črnem tako gorak.
Želim Vam vedno več uspehov in vedno več slave. Kadar Vas popelje pot skozi Maribor, me obiščite.
Lepo vas pozdravljam.
Vaš
gen. Maister

 

Pripravila: Andrejka Vabič Nose

Literatura: Dokumentacija Posavskega muzeja Brežice:  
Spletni viri:
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti