Posavska stoletja

Prvič zavihrale slovenske zastave, 1906

Izobešanje zastav je izraz oblasti, moči in ponosa. V drugi polovici 19. in v začetku 20. stoletja je bilo razvijanje takšnih ali drugačnih zastav (pruskih frankfurtaric, avstrijskih banderic ipd.) pod budnim očesom narodnostno zavednih Slovencev. Brežice, ki se jih je v preteklosti držal sloves nemštva, so si že v začetku 20. stoletja začele tlakovati narodnostno pot v prihodnost z javnim manifestiranjem slovenstva in slovanstva.
Časnik Domovina je leta 1906 objavil vest, da so na binkošti v Brežice prihajale »množice jugoslovanskega ljudstva«, ki so ga meščani pričakali s kazanjem slovenskega lica: pozdravljale so jih slovenske tròbojnice. Dalje beremo, da jih je mestna občina sicer prepovedala, vendar so pritožbi Slovencev morali ugoditi. Tako so z brežiških slovenskih hiš ob binkoštih, 3. junija leta 1906, prvikrat vihrale slovenske zastave.
 
Vir: Domovina, 8. 6. 1906, letnik 16, številka 65. Izvor: Osrednja knjižnica Celje. Najdeno: 29. 12. 2012, Ivanka Počkar.

Fotografiji: razglednica Brežic z Narodnim domom in naslikano slovensko zastavo leta 1905; tribojnice iz začetka 20. stoletja na stalni zgodovinski razstavi Pod devetimi zastavami: Posavje 1900–1990.
 
Razglednica Brežic s tribojnico, 1905Tribojnice iz začetka 20. stoletja
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Beležka z motivom Viteške dvorane
4,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2018, posavski-muzej.si | O piškotkih