Posavska stoletja

Prvi krški borci

Letos mineva 75 let od usmrtitve prvih krških borcev, ki so bili prve žrtve nacizma na Slovenskem med drugo svetovno vojno.

Ko je nemški okupator leta 1941 zasedel Krško, se je sestala skupina skojevcev in komunistov, ki je sklenila, da se mu bo z orožjem v roki zoperstavila, vendar jo je okupator uničil že v začetku njenega delovanja. Nemški policiji je 29. julija 1941 zaradi pomanjkanja previdnosti in neizkušenosti članov skupine ter izdajstva uspelo skupino obkoliti in zajeti v gozdu Rore nad Krškim. Deset ujetih članov skupine, devet fantov in eno dekle, so obsodili na smrt. V ranem jutru 30. julija 1941 so streli v gozdu Dobrava pri Brežicah uničili deset mladih življenj. Usmrtitev so Nemci še isti dan razglasili z velikim plakatom.

Na krajih, kjer so bili člani skupine zajeti in ustreljeni, stojita spomenika padlim krškim borcem, njihovi posmrtni ostanki pa počivajo na krškem pokopališču. V spomin padlim krškim borcem so leta 1971 pri osnovni šoli Jurija Dalmatina uredili park in odkrili spominsko obeležje.

Vir: Padli v ognju revolucije, Zveza ZB NOV Občine Krško, 1971

Pripravila: Vlasta Dejak, muzejska svetovalka

 
 
 

Razglas o usmrtitvi prvih krških borcev, Maribor, 30. julij 1941 (Inv. št. Z1:782)

Fotografije:
 
 
 
Spominska obeležja: Rore nad Krškim (2007)
 
 
 
Dobrava pri Brežicah (2002)
 
 
 
Pokopališče Krško (2003)
 
 
 

Spominski park pred OŠ Jurija Dalmatina (2003); (Foto: Vlasta Dejak)
 
2. Krški borci_Rore_2007
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
Ugodnosti za čane AMZS
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih