Posavska stoletja

Pozdrav iz Krškega

Razglednice, ki so se na Slovenskem pojavile v osemdesetih letih 19. stoletja, so bogat vir za raziskovanje krajevne zgodovine, saj nam nazorno prikazujejo pretekle podobe naših krajev. Ena izmed takšnih je tudi razglednica Pozdrav iz Krškega odposlana 120 let nazaj, 5. oktobra 1899. Razglednica ima tri motive, ki so okrašeni z vinjeto: pogled na mesto s severa in severozahoda ter Hočevarjev mavzolej, družinsko grobnico uspešnih zakoncev, Martina in Josipine, ki sta imela pri razvoju mesta ključno vlogo. Razglednico je založil Rudolf Oesterreicher z Dunaja, natisnili pa so tudi njeno nemško različico.
Razmere v drugi polovici 19. stoletja so bile za razvoj Krškega zelo ugodne. Mesto se je zaradi regulacije reke Save, utrditve nabrežja in gradnje železniške povezave med Zidanim mostom in Zagrebom leta 1862, ter zaradi povezave s štajerskimi kraji prek novozgrajenega mostu leta 1866, pospešeno razvijalo.
Izbor razglednic iz Posavja, katerih najpogostejši motiv je veduta kraja in njegova idilična lega s pogledom na reko, si lahko ogledate na prvi interdisciplinarni razstavi Štirje elementi: 1 – VODA.

FOTOGRAFIJA:
Razglednica Krško (Pozdrav iz Krškega), 1899, barvna litografija, inv. št.: Z3:901.
LITERATURA:
1. Štirje elementi: 1 – VODA, Posavski muzej Brežice, Brežice, 2017.
2. Brenčič Polona, Mavsar Silvo, Šribar Ljudmila: Krško: stoletje na razglednicah, 2. dopolnjena izdaja, Neviodunum, Krško, 2010.

Pripravila: Maja Marinčič
Krško_1899_Z3-901 (1) (Small)Krško_1899_Z3-901 (2) (Small)
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
Ugodnosti za čane AMZS
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih