Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Posavska farmacevtka Emilija Fon

11. februar je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodni dan žensk in deklet v znanosti in smo prvič smo ga obeležili leta 2016.

 

V Posavskem muzeju Brežice smo se zazrli v ne tako davno preteklost in ob tem dnevu izpostavljamo Emilijo Fon (1897–1984), magistrico farmacije, lekarnarico, ki se je rodila v Celju konec 19. stoletja in umrla v Kostanjevici na Krki v prvi polovici 20. stoletja. V Ljubljani je končala dekliški licej, v Pragi, na visoki šoli za farmacijo, pa končala farmacijo in pridobila naziv magistra farmacije. Po vrnitvi v Ljubljano se je zaposlila v lekarni Prochazka (Bahovec) in v lekarni Leustek, službovala pa je tudi v lekarni Gradišnik na Jesenicah. Bila je izjemno izobražena in široko razgledana, govorila je več jezikov, nemško, francosko in italijansko. Leta 1927 se je preselila v Kostanjevico na Krki, kjer je odprla zasebno lekarno sv. Miklavža in jo vodila do leta 1949, ko so jo podržavili.
 
V Kostanjevici na Krki je bila tudi družbeno aktiva. Delovala je v okviru Meščanske skupnosti, vodila Planinsko društvo, med vojno pa je sodelovala z narodnoosvobodilnim gibanjem in zalagala partizane s sanitetnim materialom in z zdravili.
 
Skoraj četrt stoletja, od leta 1930 do 1955, je prijateljevala in si dopisovala z arhitektom Jožetom Plečnikom, s katerim jo je povezovala globoka prijateljska ljubezen. Po njegovih načrtih je leta 1938 zgradila lekarno, v kateri si je ustvarila tudi svoj dom. Pokopana je na kostanjeviškem pokopališču v Fonovem družinskem grobu, ki ga je zasnoval prav Plečnik. Njeno življensko pot predstavljamo na večzvrstni razstavi Štirje elementi: 3 – Zemlja, kjer je avtorica besedila o njej Vlasta Dejak.
 
 
 Pripravila: Stanka Glogovič
 
 Literatura:
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti