Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Mlaj za prvi maj, praznik dela

V Posavju skoraj ni vasi, kraja, mesta, kjer se ne bi za prvomajski praznik visoko v nebo dvigoval mlaj, majsko drevo, skoraj do vrha obsekana in obeljena smreka z zelenim vrhom, postavljena na predvečer praznika. Vrh je večinoma okrašen z zastavo, pisanimi trakovi in vencem iz zimzelena, nanj ponekod obesijo darove (košarico z vinom, potico, mesom), namenjene tistemu, ki se mu posreči po namaščenem obeljenem deblu splezati do vrha.


Iz etnološke fototeke Posavskega muzeja Brežice predstavljamo izbor fotografskega gradiva o snemanju etnografskega filma o postavljanju mlaja v Spodnji Pohanci konec aprila 1985. Etnološko sondažno raziskavo o postavljanju prvomajskega mlaja, priprave na terenu in strokovno vodstvo pri snemanju je opravila etnologinja dr. Ivanka Počkar, dr. Naško Križnar pa režiral. Film Prvomajski mlaj (nastal je v sodelovanju med Avdiovizualnim laboratorijem ZRC SAZU, Posavskim muzejem Brežice, Televizijo Ljubljana in Vibo filmom), prikazuje postavljanje mlaja (stavljanje maje) na dan pred prvim majem v Spodnji Pohanci, kjer so vaščani mlaj prvotno postavljali v čast sveti Mariji, pozneje pa praznovanju 1. maja. Leta 1985, po 10-letni opustitvi te stare šege, so sodelovali pri ponovnem, tradicionalnem načinu postavljanja smreke. V filmu so prikazane glavne faze postavljanja mlaja: od trenutka, ko so v gozdu Močnik izbrali in posekali 30 metrov visoko smreko, jo ob spremljavi vaških harmonikarjev odpeljali pred kapelico pri Banovih. V tem času so ženske in dekleta izdelale okrasje, s katerim so okrasili olupljeno deblo in njen zeleni vrh. Pod vrh so navezali obroč od soda ali lojtrskega voza, okrašen s kito iz zelenja in pisanimi trakovi iz krep papirja. Za konec je sledilo dvigovanje mlaja pri kapelici, pojedina po opravljenem delu, večerni kres in ples, vse na predvečer praznika dela, 1. maja.


Slika 1: Vaščani gredo ob spremljavi harmonikarjev iskat smreko za mlaj v gozd Močnik 29. aprila 1985. (Foto: Ivanka Počkar), Posavski muzej Brežice.


Slika 2: Prevažanje smreke za mlaj iz gozda Močnik v Spodnjo Pohanco 29. aprila 1985. (Foto: Ivanka Počkar), Posavski muzej Brežice.


Slika 3: Ženske in žene spletajo kite iz gozdnega zelenja za okrasitev mlaja 30. aprila 1985. (Foto: Ivanka Počkar), Posavski muzej Brežice.


Slika 4: Justina Ban spleta okras iz gozdnega zelenja za okrasitev mlaja 30. aprila 1985. (Foto: Ivanka Počkar), Posavski muzej Brežice.


Slika 5: Vaščani skupaj krasijo prvomajski mlaj 30. aprila 1985. (Foto: Ivanka Počkar), Posavski muzej Brežice.


Slika 6: Dvigovanje 30 metrskega prvomajskega mlaja pred kapelico pri Banovih 30. aprila 1985. (Foto: Ivanka Počkar), Posavski muzej Brežice.


Slika 7: Ob mraku 30. aprila 1985 je bil prvomajski mlaj postavljen. (Foto: Ivanka Počkar), Posavski muzej Brežice

Pripravila: Stanka Glogovič
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti