Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Hud požar v Brežicah leta 1751

Mesto Brežice je sredi 18. stoletja znotraj mestnega obzidja štelo komaj okoli 50 hiš. Istega leta, ko so v Ljubljani postavili Vodnjak treh rek oz. Robbov vodnjak ter potrdili prvi gasilni red, je hud požar v vročem juliju leta 1751 pokončal pol brežiških mestnih hiš.

Gasilstvo v Brežicah tedaj še ni bilo organizirano, trije mestni vodnjaki pa zaradi hitre širitve ognja tudi niso bili v pomoč. Vzrok požara naj bi bil kovaški ogenj in neprevidno ravnanje z njim. V zapisu (objavljenem v diplomskem delu J. Škofljanca leta 1996) beremo, kako so tedaj frančiškanski redovniki v velikem številu reševali ciborij in ga iz zgornjega dela mesta prenesli k Savi na jugu mesta, iz česar je mogoče sklepati, da je bila vir ognja kovačnica pri vhodu v mesto iz severa.  

"21. 7. 1751 okoli enih popoldan je v mestu Brežice v kovačevi hiši izbruhnil požar, ob katerem je zgorelo skoraj vse. Zbrali so se redovniki in pater 40 Samuel se je v spremstvu dveh klerikov odpravil s ciborijem, ki ga je iz župnijske cerkve v samostan pred tem prinesel gospod vikar. Tega je kasneje nasledil p. Emerik Zorn. V začetku se je širil plamen v zgornjem delu mesta proti samostanu, ciborij je bil prenešen k Savi in tako je ob strmenju vseh pogorel drugi del mesta. V tem požaru je zgorelo 23 hiš, mestna hiša in dve mesnici ter kovačeva žena in žena gospoda Terasha (Teraša), roj. Rambshissel. Govori se, da se je začel požar zaradi malomarnosti kovačevega pomočnika, ki je nesel goreče oglje v delavnico na deščici, s katere ga je močan veter nekaj odnesel in okolico je v trenutku zajel ogenj. Požar je opazovala nemočna množica, redki so gasili, kajti primanjkovalo je vode, namreč en vodnjak je bil v ognju, drugemu se je bilo nemogoče približati zaradi vročine, tretji pa je bil nezadosten."

Viri:
Golec, Boris: Podoba brežiške mestne družbe do jožefinske dobe. V: Župnija Sv. Lovrenca v Brežicah: ob 220-letnici župnijske cerkve, Brežiške študije 1, avtorji monografije France Martin Dolinar ... [et al.]; uredil Jože Škofljanec , Brežice: Župnijski urad, 2003.
  

Škofljanec, Jože: Brežiški frančiškanski samostan v drugi polovici 18. stoletja: diplomska naloga, mentor F. M. Dolinar, Univ. v Ljubljani, Filozofska fak., Oddelek za zgodovino, Ljubljana 1996, 119 str.
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti