Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

God svetega Janeza, evangelista in apostola

Sveti Janez, evangelist in apostol po katoliškem koledarju goduje 27. decembra, velja za pisca Evangelija po Janezu, na otoku Patmosu, kamor je bil izganan, naj bi napisal tudi Razodetje (Apokalipso).
V kapeli sv. Križa gradu Brežice je upodobljen dvakrat, kot eden izmed štirih evangelistov v desnem kotu obočne pole nad oltarjem na freski slikarja Franca Ignaca Flurerja (1688–1742), ki je nastala okoli leta 1720 ter na oltarni oljni podobi Križanega, nastali sočasno, kjer je pod Križem upodobljen tudi evangelist Janez, kateremu je Jezus izročil v varstvo svojo mater Marijo.

Slikar Flurer je evangelista Janeza na freski upodobil kot golobradega mladeniča s knjigo in pisalnim peresom v rokah, ob nogah pa je – ob angelih, ki nosijo orodja Kristusovega mučeništva – z razprtimi krili prikazan orel, simbol evangelista Janeza. Med apostoli so golobradega pogosto upodabljali prav Janeza, ker je bil med apostoli najmlajši in je umrl zadnji, v starosti okoli 101. leta.  

Kot beremo v knjigi Leto svetnikov IV, je bil Janez sin Zebedeja in Salome iz Betsajde ter brat apostola Jakoba Starejšega. Skupaj z bratom in očetom se je preživljal z ribolovom na Genezareškem jezeru. Oba brata sta bila najprej učenca Janeza Krstnika, pozneje jima je Jezus kot svojima učencema podelil vzdevek Boanerges – sinova groma. Pogosto je upodobljen v skupini z drugimi apostoli (med najbolj znanimi upodobitvami je zlasti Zadnja večerja Leonarda da Vincija v dominikanskem samostanu v Milanu), pod križem, ali sam kot evangelist s simbolom orlom kot na freski v kapeli gradu Brežice.

Evangelist Janez je zavetnik pisateljev, stavcev, tiskarjev, ilustratorjev, kiparjev, steklarjev, voskarjev, izdelovalcev ogledal in viničarjev, hkrat je tudi zavetnik proti toči. Na dan njegovega godu se blagoslavlja vino, ki ga imenujejo šentjanževec ali sv. Janeza žegen in ga namenjajo porodnicam, umirajočim, pijejo ga ob sklepanju kupčij, z njim zalijejo snubitev, ženitovanje, pijejo ga ob vsakem slovesu za »srečno življenje vsakega zdaj in na večno«.
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti