Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Gasilska brizgalna iz leta 1918

Prebivalci Kapelskih goric so združeni v krajevni skupnosti Kapele in živijo v sedmih vaseh: Jereslavec, Kapele, Podvinje, Rakovec, Slogonsko, Vrhje in Župelevec. Še danes so tesno povezani zlasti v dveh društvih, od leta 1926 v prostovoljnem gasilskem društvu, že od leta 1850 pa v godbi na pihala. Njihovo delovanje pa ni bilo omejeno le na kapelske vasi, kot izkušeni gasilci in sloveči godbeniki so segali daleč preko meja krajevne skupnosti in onkraj Sotle.


Svoj prvi gasilski voz z brizgalno so kupili leta 1927 v Zagrebu, brizgalna pa je bila izdelana nekoliko prej, okoli leta 1918 v avstrijski tovarni Rosenbauer (Linz). Že dan po nakupu so z njo gasili požar v Jereslavcu, in od tedaj še mnogokrat. Po drugi svetovni vojni je gasilski voz nekaj desetletij hranil Posavski muzej Brežice, leta 2004 pa ga je znova prevzelo Gasilsko društvo Kapele. Brizgalno na vprežnem gasilskem vozu z lesenimi okovanimi platišči so po konservatorskih smernicah zaščitili in obnovili nekatere dele, tudi tablico z napisom Prostovoljno gasilno društvo Kapele 1927.

Obnovljeni voz z gasilsko brizgalno je razstavljen na terasi Gasilskega doma v središču Kapel, kjer vaški trg objemajo šola, gostilna, cerkev, pokopališče, župnišče in gasilski dom. Z gasilskim društvom je bila tesno povezana od njega mnogo starejša Kapelska godba, ki je bila nenehno dejavna v vsakdanjem in prazničnem življenju prebivalcev. Od leta 1929, ko so postali gasilska godba, so nastopali v gasilskih uniformah. Medtem so zamenjali že veliko uniform, razvijala sta se tako gasilstvo kot kapelsko godbeništvo, zdaj z imenom Pihalni orkester Kapele, ki je od leta 2016 vpisano v Register nesnovne kulturne dediščine. Biti gasilec, godbenik ali oboje hkrati je še danes med ljudmi živa dediščina in posebna vrednota. 

Fotografije:
1.–2. Obnovljena gasilska brizgalna na gasilskem vozu v Gasilskem domu Kapele, 20. 8. 2006 in 20. 12. 2007, foto Ivanka Počkar.
3. Terasa Gasilskega doma Kapele z gasilskim vozom, 1. 7. 2009, foto: Ivanka Počkar.
 
Pripravila: dr. Ivanka Počkar, etnologinja
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti