Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Franjo Stiplovšek, obletnica rojstva

Slikar in grafik Franjo Stiplovšek (12. 5. 1898, Malinska (Hrvaška) – 6. 4. 1963, Brežice), se je zapisal v umetnostno zgodovino slovenskega ekspresionizma in nove stvarnosti. Največji del svojega življenja je preživel v Krškem in Brežicah, kjer je deloval kot pedagog in muzealec. Zaradi pomembne vloge, ki jo je odigral v kulturnem življenju Posavja, se je Posavski muzej Brežice oddolžil slikarju Franju Stiplovšku s stalno spominsko galerijo že leta 1979.
 
Rojen je bil 12. maja 1898 v Malinski na otoku Krku slovenskemu očetu Simonu, carinskemu uradniku in materi Emiliji, po rodu Bradetić, Istranki s Cresa. Ob prelomu stoletja se je z družino preselil v Barkovlje, kjer je med letoma 1904 in 1908 obiskoval osnovno šolo ter šolanje nadaljeval na nemški gimnazji v Trstu. Maturiral je leta 1917 na učiteljišču v Trstu, kjer se je zatem leto dni izpopolnjeval v zasebni šoli kiparja Ivana Rendića. Med službovanjem na nemški meščanski šoli v Mariboru je z Viktorjem Cotičem ustanovil umetnostni klub Ivan Grohar, od leta 1924 je kot član Kluba mladih in umetniškega društva Hagenbund razstavljal doma in na tujem. Med letoma 1921 in 1922 je obiskoval umetnoobrtno šolo na Dunaju, v letih 1923 in 1924 študiral na likovni akademiji v Zagrebu, grafiko pri prof. Krizmanu. Zaradi bolezni je študij prekinil in od leta 1925 do 1941 služboval kot profesor risanja in opisne geometrije na Meščanski šoli v Krškem, kjer je bil njegov učenec Zoran Didek, kasneje uveljavljen likovni pedagog, teoretik in slikar. Leta 1926 je študiral grafiko v Benetkah, leta 1938 v Firencah. Razstavljal je doma (Maribor, Ljubljana, Zagreb, Banja Luka, Brežice) in po svetu (Trst, Gorica, Dunaj, Praga, Berlin, Firence, Barcelona, London, Amsterdam, Bruxelles, Saarbrucken, Metz in Strasbourg). Po drugi vojni je poučeval na Gimnaziji Brežice in bil sočasno upravnik muzeja, ki ga je vodil do upokojitve leta 1962. Po temeljni, študijsko zasnovani retrospektivi, je Posavski muzej Brežice leta 1979 odprl njegovo stalno spominsko razstavo z devetinštiridesetimi deli, kjer je v začetnih grafikah poudarjen ekspresionistični zanos, v osrednjih tihožitjih, figurah, figuralnih kompozicijah, portretih, avtoportretih in vedutah z ostro risbo in plastično modelacijo, je izrazita privrženost načelom nove stvarnosti, v poznih krajinah pa se sprosti v realizmu, enkrat liričnega, drugič magičnega pridiha.
 
Ob obletnicah rojstva in smrti smo se slikarja in grafika Franja Stiplovška s spoštovanjem spomnili z občasnimi razstavami Rojstvo zapisano v večnost, Podoba našega časa, Vedute v grafikah Franja Stiplovška, ki so pomenile poklon Stiplovšku in okolju, kjer se je Stiplovšek oblikoval kot umetnik in ostril kot človek. Zadnja v vrsti razstav, je bila občasna razstava Franjo in Iva Stiplovšek: razvoj muzealstva v Posavju, s katero smo gostovali tudi v Mestnem muzeju Krško. Del razstave je bil namenjen izbranim delom Franja Stiplovška, nastalim med letoma 1928 in 1945, ki jih je Posavski muzej Brežice zbral z odkupi v letih 1993 do 2018.
 
Pripravila: Oži Lorber, muzejska svetovalka
 
 
Preberite več:
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti