Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
07 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si
V Posavju ima gasilstvo močno tradicijo. Pročelja gasilskih domov krasi naslikani sv. Florjan, v številnih posavskih kapelicah, na oltarjih in pred gasilskimi domovi stoji kip sv. Florjana, stanovanjske hiše in gospodarske stavbe, krite s strešniki, nosijo slemenske zaključke v obliki sv. Florjana, angelske glavice, mačke ali petelina. Domala vsi so simboli zaščite pred ognjem. Na 4. maja častijo sv. Florjana kot zavetnika gasilci in se mu vsako leto zahvaljujejo za pomoč. Na florjanovo so se pred drugo svetovno vojno in se še danes v marsikateri župniji gasilci v gasilskih uniformah po stari šegi udeležujejo svetih maš, kar so v Brežicah ponovno obudili preteklo nedeljo. Že pred drugo svetovno vojno so bile med gasilce vključene tudi ženske. Potekal je sejem, jedli so golaže, pili pivo in skozi mesto priredili gasilsko parado z godbo.  

Poplava je leta 1781 iz Brežic odnesla cerkvico sv. Florjana, ki je stala za nekdanjim mestnim parkom. "13. nedeljo po sv. Florjanu (4. maj) je imel pater Eberhard Wutscher poslednjo pridigo v cerkvi prej omenjenega svetnika. Ko je bila končana, so v procesiji odnesli kip sv. Florjana preko Save, podobno kot že prej sv. Nikolaja, v cerkev sv. Roka."

(Vir: Škofljanec, Jože: Brežiški frančiškanski samostan v drugi polovici 18. stoletja: diplomska naloga, Univ. v Ljubljani, Filozofska fak., Oddelek za zgodovino, Ljubljana 1996).  

 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti