Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Čestitke ob 10-letnici delovanja Mestni muzej Krško in Galerija Krško

30. marca 2010, bilo je ob 17ih popoldne, pred t. i. Valvasorjevim kompleksom se je zbralo več kot 500 ljudi, Krčanov in drugih, ki so želeli osebno potrditi, da mesto Krško potrebuje svoj muzej in so dolgoletna prizadevanja končno uresničena. Bil je lep sončen dan, dr. Boris Golec je pripeljal Valvasorjeva potomca (dr. Franz Mahnert in polkovnik Egon Ehrlich) in skupaj s takratnim županom Francem Bogovičem smo že dopoldne opazovali odličen rezultat številnih korakov, ki pa so pomenili šele začetek. Občina Krško je leta 2012 poskrbela še za celovito prenovo gradu Rajhenburg, leto kasneje za celovito prenovo Mencingerjeve hiše ter pri tem uspešno črpala tudi EU sredstva.

Muzeji pomembno sooblikujemo istovetnost naše kulturne krajine, smo nepogrešljivi in v različnih razburkanih časih ohranjamo našo skupno dediščino za nas in za prihodnost. Muzejev ni nikoli preveč, vsak ima svoje mesto in poslanstvo, vsi skupaj pa smo del izjemne mreže brez meja v službi naše skupne dediščine.
Čestitke kolegici direktorici Darji Planinc in kolegicam dr. Heleni Rožman, Aniti Radkovič, Nini Sotelšek, Simoni Stipič, Špeli Sečnik in vsem, ki skrbite za uspešno delo Mestnega muzeja Krško in Galerije Krško že 10 let. Hvala, ker s številnimi skupnimi programi uresničujemo cilje naših prednikov, ki so se kot prvi v Posavju povezali prav z in zaradi dediščine že leta 1939 ter ustanovili Muzejsko društvo za politična okraja Krško in Brežice. 10 let kasneje je na teh temeljih nastal Posavski muzej v Brežicah, leta 2010, 70 let po odprtju prve stalne posavske razstave (10. 11. 1940) je Krško ponovno pozdravilo svoj muzej in galerijo.
Kljub temu, da 10-letnice ne moremo praznovati s ponovnim veselim množičnim druženjem in s ponovnim simbolnim srečanjem »Valvasorja« s svojimi potomci, pa vam z veseljem kličemo … še na mnoga leta …
 
Alenka Černelič Krošelj s sodelavkami in sodelavci Posavskega muzeja Brežice
 
 
 
Pripravila: Alenka Černelič Krošelj, direktorica PMB, a pred tem prva kustosinja Mestnega muzeja Krško in Galerije Krško, enot Kulturnega doma Krško (2010—2014).

Eden najlepših srčnih prizorov moje muzealske zgodbe: »oživljeni Janez Vajkard Valvasor« (Zdenko Perec), ki mu nasproti stopa potomec polkovnik Egon Ehrlich. Foto Mitja Mladkovič.
 
 

 Ker se ne moremo družiti, vam sodelavke in sodelavci čestitamo z našo skupinsko fotografijo, ki smo jo posneli ob praznovanju 70-letnice 2019. Gledamo v nebo in v našo prihodnost, verjamemo, da se bomo kmalu spet družili. Foto: Luka Rudman.
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti