Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
07 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si
80-letnica posavskega muzealstva – na današnji dan je bilo leta 1939 ustanovljeno Muzejsko društvo za politična okraja Krško in Brežice
 
Bila je sobota, vojna v Evropi se je že močno razmahnila, predvsem na Poljskem, kjer je na ta dan potekalo več bitk, v Parizu pa so ustanovili poljsko vlado v izgnanstvu. Naši posavski predniki pa so pogumno in zagnano kot so se lotili »projekta« na to soboto, 30. septembra 1939, ustanovili prvo posavsko muzejsko društvo. Zbrali so se v Krškem – možje iz krškega in brežiškega okraja in uresničili dolgoletne načrte.
Ustanovili so prvi posavski muzej, katerega pot pa je daljša. Za začetek muzealstva na območju današnjega Posavja lahko štejemo delo in predmete, ki jih je v svoje zadnje prebivališče v Krško leta 1693 prinesel slavni polihistor Janez Vajkard Valvasor (1641—1693), ali pa še bolj pravilno zbirko Antona pl. Hohenwarta (1768—1846), ki je imel prav tako v hiši, ki je veljala za pravo Valvasorjevo hišo, kabinet »oglednih predmetov, od katerih se jih je več nanašalo na zgodovino Kranjske«. Boris Golec ugotavlja, da je prav on najbrž tisti, ki je določil hišo, v kateri naj bi Valvasor v Krškem živel in umrl, saj je hišo na današnjem naslovi Valvasorjevo nabrežje 4, leta 1826 kupil in tudi v njej umrl, svojo zbirko pa podaril takratnemu Kranjskemu deželnemu muzeju v Ljubljani (danes Narodni muzej, ustanovljen leta 1821). Ta hiša je bila leta 1940 tudi prvi posavski muzejski dom, saj so jo skupaj z razstavo v odposvečeni cerkvi sv. Duha namenili muzeju oziroma so s tem namenom tudi ustanovili Muzejsko društvo za politična okraja Krško in Brežice. O tem kako se je muzej moral odseliti in je našel dom v brežiškem gradu, smo že večkrat pisali, na današnji dan, 80 let zatem, pa smo hvaležni našim muzealskim prednikom za vse, kar so nam omogočili in se jih tudi s tem zapisom spominjamo.
Več o tem pa na razstavi FRANJO IN IVA STIPLOVŠEK: RAZVOJ MUZEALSTVA V POSAVJU, ki gostuje v Mestnem muzeju Krško, enoti Kulturnega doma Krško. Vabimo vas na javno vodstvo v torek, 8. oktobra ob 18.00. Kot je vabila Iva Stiplovšek, članica društva že od Ieta 1939: Vljudno vabljeni, nič siljeni. Razstavo bosta predstavili soavtorici Alenka Černelič Krošelj in Oži Lorber.
 
Pripravila:
Alenka Černelič Krošelj
 
 
Fotografije:
1. Prva postavitev v odposvečeni cerkvi sv. Duha v Krškem. Fotografija posneta 20. januarja 1942. Hrani Posavski muzej Brežice.
2. Franjo Stiplovšek in neznani na notranjem dvorišču t. i. Valvasorjeve hiše v letu 1942 ali 1943. Hrani Posavski muzej Brežice.
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti