Posavska stoletja

50 let modernizacije cest in imen

Z občinskim odlokom iz leta 1993 je bila Rakteljeva ulica (Teodor Raktelj, 1867–1963, polkovnik, poveljnik planinskega polka) v Brežicah preimenovana v Lamutovo ulico (Vladimir Lamut, 1915–1962, slikar in grafik). Prebivalci Brežic so jo poznali kot »staro bizeljsko cesto« oz. edino cesto, ki je tedaj peljala iz Brežic na Bizeljsko.

Glavna mestna ulica, danes Cesta prvih borcev, je svojo prvo asfaltno prevleko dobila leta 1952. Bizeljska cesta pa je bila prvič asfaltirana pred 50. leti, in sicer njen 7-kilometrski odsek v smeri od Brežic proti Bizeljskem skozi hrastov gozd Dóbrava. Po tej cesti so v drugi polovici 19. stoletja na veliko tovorili posekan hrastov les za morske ladje in je bila zato med poznavalci zgodnejše zgodovine Brežic deležna še imena Jamborna cesta.

Na deževen praznični dan občine Brežice, 29. oktobra leta 1966, je tedanji predsednik občinske skupščine Brežice Milan Šepetavc, sicer Bizeljanec, simbolično prerezal trak na novo asfaltiranem odseku ceste proti Bizeljskem. 

Pripravila: dr. Ivanka Počkar, 4. 5. 2016.

 
 
 

Fotografija 1: Stara bizeljska cesta Brežice-Bizeljsko, imenovana Rakteljeva ulica, preimenovana v Lamutovo ulico, levo domačija Rakteljevih, pred drugo svetovno vojno. Izvirnik (dar Dragice Količ, Župelevec) hrani Posavski muzej Brežice, inv. št. E6218.

 
 
 

Fotografija 2: Izrezek iz Dolenjskega lista iz leta 1966, v katerem novinarka Jožica Teppey poroča o otvoritvi novo asfaltiranega odseka ceste Brežice-Bizeljsko.
Dolenjski list (10.11.1966, letnik 17, številka 44)
Vir: Dolenjski list
Izvor: Knjižnica Mirana Jarca
Najdeno: 2. 5. 2016, Ivanka Počkar
 
Rakteljeva oz. stara bizeljska cesta
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Beležka z motivom Viteške dvorane
4,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2018, posavski-muzej.si | O piškotkih