Posavska stoletja

150 let stara diploma Cesarsko-kraljeve kmetijske družbe za Štajersko

Pišece so kraj na Štajerskem, kar potrjuje tudi diploma o članstvu v kmetijski družbi za Štajersko iz avstrijskega Gradca. Podelili so jo učitelju Antonu Kokotu (r. 1842) iz Pišec, ki je prijateljeval s prof. Maksom Pleteršnikom, in katerega vnukinja Marjanca Ogorevc je izvirnik skrbno hranila in ga pred desetletji podarila Posavskemu muzeju Brežice.

Diplomo je 20. septembra 1866 izdala Cesarsko-kraljeva kmetijska družba v Gradcu, ki jo je leta 1819 dal ustanoviti nadvojvoda Janez (Johann von Österreich, 1782–1859), da bi pomagal in spodbudil kmete, ki jih pomoč države ne doseže. Bila je predhodnica Štajerske kmetijske zbornice (osnovane 1929).  

Litografija, v sredini natisnjen obrazec, izpolnjen z ročno izpisanimi podatki, slikovni paspartu s kraljevo krono in ščitom v sredini zgoraj, z vinsko trto ob straneh in s kmečkimi prizori (krave, ovce, kmetijsko orodje) spodaj. Besedilo: Die kaiserl:königl:Landwirtschafts-Gesellschaft in Steiermark hat den Hern Anton Kokot, Lehrer zu Pischätz, wegen seinen vorzüglichen Eigenschaften zu Ihrem wirklichen Mitgliede ernannt, welches durch dieses Diplom hiermit beurkundet wird. Gratz, den 20. September 1866. Im namen der Gesellschaft der Central Ausschuhs. Sledita dva podpisa, prvi je I(...) Davonson(?) Washington (Freiherr von Washington, podpredsednik, od leta 1877 predsednik Kmetijske družbe v Gradcu, s polnim imenom Maximilian Emanuel Willibald Bernhard Johann Gebhard Freiherr von Washington /1829–1903/, bavarsko-avstrijski kmet in politik, Wide President, drugi D. Hlubath(?). Desno spodaj oznaka: Lith. v. A. Leykam Erben in Gratz.

Listina meri 60,3 x 45,2 cm in ima inventarno številko E6266.

Pripravila: dr. Ivanka Počkar, 27. 12. 2016.

 
E6266-Diploma-potrditev rednega članstva v c-kr-kmetijski družbi-1866
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana
5,00 EUR
Ugodnosti za čane AMZS
© 2020, posavski-muzej.si | O piškotkih