Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

100-letnica lesenega mostu v Cerkljah ob Krki

Na območju današnjega Posavja so bili na reki Krki v drugi polovici 19. stoletja zgrajeni leseni mostovi v Kostanjevici na Krki, na Brodu v Podbočju in v Krški vasi, v prvi polovici 20. stoletja na Borštu in v Cerkljah ob Krki. 

 
Most v Cerkljah ob Krki so začeli graditi maja 1922. Odprli so ga isto leto na lep jesenski dan 8. oktobra. Za slovesni dogodek so pripravili veselico: poskrbeli so za veselični prostor, mize in stole, kuhinjo in zakol, gostilno, srečelov, kavarno, slaščičarno, šopke, ribolov, trafiko, šaljivo pošto, tombolo, licitatorja, pekarno, vabila. Fantje so pobirali mošt in poskrbeli za postavitev smrek in slavolokov, dekleta so spletla poltretji kilometer vencev za okrasitev mostu. Vsi sodelujoči so na dan odprtja mostu delali brezplačno, razen godbe, ki je poleg hrane in pijače dobila plačilo v denarju. Odprtja se je udeležilo ogromno ljudi.
Stoletni most so v celoti obnovili v lanskem letu. Obnovitvena dela so potekala od januarja do aprila 2021, ko so ga ponovno odprli za promet.
Slovesno odprtje prenovljenega mostu je bilo septembra 2022, saj so dogodek združili s praznovanjem krajevnega praznika v Cerkljah ob Krki. Tako kot pred 100 leti, ko se je dogodka ob odprtju takrat zgrajenega lesenega mostu čez Krko udeležilo več tisoč ljudi, je bilo slovesno tudi ob odprtju obnovljenega oziroma novega lesenega mostu čez Krko.


 
Na fotografijah je gradnja lesenega mostu v Cerkljah ob Krki leta 1922. Foto: Merhar. Kopijo hrani Posavski muzej Brežice.

NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti