Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

»Zlato« s severa, 2. del prstana z upodobitvijo ležečega psa iz Ribnice pri Jesenicah na Dolenjskem, 1. - 2. stoletje

Tako kot danes tudi v rimski dobi nakit nikoli ni bil zgolj nakit. Še danes oblikovalci nakita po vsem svetu izdelujejo nakit s številnimi simbolnimi pomeni: ta bodisi predstavlja verske simbole, ponazarja zvezo, ima funkcijo talismana ali prinašalca sreče in zdravja, spominja na posebne dogodke ali trenutke ter povezuje s predniki. V sodobni zahodni družbi je nakit namenjen živim, v drugih delih sveta ga izdelujejo tudi za namene pogrebnih slovesnosti in ima nalogo spremljati pokojnika v onostranstvo.


Pri simbolni vlogi nakita sta ključna tako njegova oblika kot material, iz katerega je izdelan. Jantar je bil priljubljen ne le zaradi plemenitega leska, temveč tudi zaradi posebnih lastnosti. Zaradi nizke trdote ga je dokaj lahko poljubno oblikovati. Jantar se z drgnjenjem naelektri, kar so nedvomno ugotovili že v preteklosti in ga zaradi te lastnosti občudovali in mu pripisovali posebno moč. Jantarni nakit pa ima tudi manj ugodno lastnost: je precej občutljiv in krhek, kar njegovo vsakdanjo rabo postavlja pod vprašaj.

Masivna jantarna prstana s plastično oblikovanim okrasom ležečega psa, ki sta bila ki sta bila last istega pokojnika in odkrita v grobu v Ribnici pri Jesenicah na Dolenjskem, sta bila verjetno namensko izdelana za pogrebno slovesnost. Motiv psa je v antičnem svetu zelo priljubljen. Sprva je bil cenjen kot lovec in tako nepogrešljiv spremljevalec bogov, zlasti Artemide. Kasneje pa je zaradi svoje sposobnosti, da zazna in opozori na nevarnost prevzel simbolno vlogo varuha in skrbnika. Pripisovali so mu moč odganjanja zlih sil; moč čuvaja poslednjega bivališča, ki bo kaznoval tiste, ki bi si drznili vznemirjati pokojnika.

Prstana sta shranjena v Posavskem muzeju Brežice z inv. št. RML-5 in RML-6.

Pripravila: Jana Puhar

Fotografije: Borut Križ, fototeka Dolenjskega muzeja Novo mesto

Literatura:
Faya Causey: Ancient carved Ambers in the J. Paul Getty Museum, 2012.
Borut Križ: Jantar, dragulj Baltika v Novem mestu, katalog razstave, Novo mesto 2017.
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti