Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Ženska lončena figurica s pokrivalom »kruzeler«


ŽENSKA LONČENA FIGURICA S POKRIVALOM »KRUZELER«, značilnim za 14. in 1. tretjino 15. stoletja, v. 10,2 cm, Stari grad v Podbočju, inv. št.: S 222.


Značilni element figurice, ki nam omogoča njeno natančno časovno opredelitev, je upodobitev posebnega pokrivala, ki so ga v tem času v srednji Evropi nosile ženske plemiškega stanu in bogatejše meščanke. Kruzeler je bil neke vrste peča iz več svilenih, platnenih ali bombažnih tančic, položenih ena vrh druge, katerih obrobe so s pomočjo razžarjenih klešč valovito nagubali, da so oblikovale bogat venec naborkov. Z nalaganjem dodatnih tančic in s tem dodatnih nizov naborkov je peča lahko dosegla impozantne razsežnosti, tako da so v nekaterih mestih v nemškem cesarstvu z oblačilnimi redi natanko določili največje dovoljeno število tančic, ki so jih ženske smele nositi.
Figurica je bila odkrita ob izkopavanjih Starega gradu v Podbočju med letoma 1992 in 1995. Predstavljena bo na razstavi Štirje elementi: II – Ogenj, ki jo odpiramo 30. avgusta v Posavskem muzeju Brežice.

Pripravila: Jana Puhar, višja kustosinja

Literatura: Katarina Predovnik, Trdnjava Kostanjevica na Starem gradu nad Podbočjem, Archaeologia Historica Slovenica 4, Ljubljana 2003.
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti