Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
07 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si
90. rojstni dan je Slovenski etnografski muzej (SEM) počastil z izjemno razstavo Vrata – prostorski in simbolni prehodi življenja, avtorice mag. Polone Sketelj, muzejske svetovalke v SEM. Razstava je nastajala več let in so gradivo in predmete zanjo posodili številni muzeji, druge ustanove in posamezniki.

Med več kot 80 vrati na razstavi gostuje tudi dvoje vrat, ki ju v svojih depojih hrani Posavski muzej Brežice. Vrata nas vodijo v druge svetove, so del življenja, celo mnogih življenj, kot denimo vrata trgovske šole v Brežicah ali vrata stanovanjske hiše v Volčjem, v kateri je živela kmečka družina s 14 otroki.

Prav na začetek razstave Vrata so umeščena dvokrilna vrata Trgovske šole v Brežicah s steklenima polniloma s kovano mrežo in s prav takšnim polnilom nad vrati. Vrata so sneta s stavbe nemške šole, zgrajene leta 1912, preden so jo maja leta 2012 podrli kot opuščeno Poklicno trgovsko in srednjo ekonomsko šolo.  Med letoma 1912 in 1998 so šle skozi ta vrata številne generacije učencev in dijakov različnih oblik šolanja. Vstopali in izstopali so v šolo oz. učne programe z 22 različnimi imeni, med prvimi je bila Obrtna nadaljevalna šola in med zadnjimi Trgovska šola. Vrata so označena z inventarno številko E5787.

Druga vrata, ki gostujejo na razstavi, so vrata z Lapuhove kmečke stanovanjske hiše v Volčjem. So rezljana s cvetličnimi ornamenti, rozetami in deltoidi. Nosijo začetnici in letnico M. 1888 L. [Martin Lapuh]. Hišo je po očetovih sestrah podedoval Janez Lapuh, rojen leta 1905. Oče in mati Martin in Ana Lapuh sta imela 14 otrok. Rezljani portal vrat je izdelal oče Dominika Rožmana, imenovan Dač, ki je živel na Planini. Vrata nosijo inventarno številko E5786.

Obsežna in zanimiva razstava, ki gradi na večpredstavnosti in žgečka vse naše čute, je na Metelkovi 2 v Ljubljani na ogled še do konca leta 2015.
 
Pripravila: Ivanka Počkar, 24. 3. 2015
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti