Odškrnjena vrata depoja

Varnostne plombe iz začetka 20. stoletja

V Brežicah – pomembnem posavskem trgovskem in obrtniškem mestu –  je bila do druge svetovne vojne poslovno uspešna veletrgovina Lipej (do leta 1918 Trgovina Uršič in Lipej). Trgovina z mešanim blagom, tudi tekstilom, je pri transportu blaga uporabljala kovinske plombe. Na embalažo ali odprto blago so na vrvico ali žico s plombirnimi kleščami pritrdili plombo. Obesne plombice so označevale tudi izvirnost in blagovno znamko, ter imele promocijski namen.
V muzeju hranimo škatlo s 3871 kosi pločevinastih plombic, ki imajo na zgodnji strani reliefni odtis FRANC LIPEJ, VELETRGOVINA V BREŽICAH, in šesterokrako zvezdico. Njihov premer je 17 mm, teža pa 0,96 g.
Varnostne plombe, varovala ali varnostni pečati so namenjeni dodatni varnosti pri preprečevanju nepooblaščenega dostopa pri prenosu vrednih stvari in otežujejo zlorabo pri transportu blaga in distribuciji energentov. V sodobnosti so večinoma v uporabi zatezne, sidrirne ali kontejnerske varnostne plombe iz plastike za enkratno ali večkratno uporabo, ter kovinske varnostne plombe.

Pripravila: dr. Ivanka Počkar, 9. 6. 2017
 
Fotografije:
 
 
 
Varnostna plomba veletrgovine Lipej v Brežicah iz prve tretjine 20. stoletja, inv. št. E6316.
 
 
 
Reklamni listič slovenske trgovine Uršič in Lipej v Brežicah iz začetka 20. stoletja. Hrani Posavski muzej Brežice.


 
2
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih