Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Sveti Florijan in njegovi »brambni vitezi«

Sv. Florijan velja za enega najbolj priljubljenih ljudskih svetnikov. Zavetnik proti požarom in povodnjim goduje 4. maja. Njegova podoba je upodobljena  v kipih, na podobicah, freskah, poslikavah in drugje - stoje, z golido (posodo za molžo) v desni roki gasi goreče poslopje pod seboj. Florijanovo je bil zlasti čas fantovskih praznikov, številnih šeg in navad, povezanih z ognjem. V Sv. Križu (v Podbočju) in okolici so na ta dan čim manj kurili, da bi bilo manj požarov, na Zdolah pa ženska ni smela v peči zakuriti, ampak moški, ker bi v nasprotnem hiša pogorela. Svetniku so se priporočali med drugimi dimnikarji, sodarji, lončarji, kovači in kmetje. Najbolj goreče so ga za svojega zavetnika izbrali gasilci, ki so se še pred vojno imenovali »vitezi svetega Florjana«. Svetnikova podoba je na mnogih gasilskih domovih v Posavju, kjer ima prostovoljno gasilstvo zelo dolgo in bogato tradicijo. Prvo požarno brambo so na tem območju ustanovili leta 1871 v Krškem, le dve leti za prvo požarno brambo na Slovenskem (v Metliki l. 1869). V Posavju danes deluje 74  prostovoljnih gasilskih društev, združenih v gasilskih zvezah Brežice, Krško in Sevnica, ki so temelj zaščite in reševanja ljudi in premoženja ob naravnih in drugih vrstah nesreč.

Vse do druge svetovne vojne so gasilci tradicionalno praznovali svojega zavetnika 4. maja, ko so se večinoma udeležili verskega obreda. To tradicijo so znova obudili v samostojni Sloveniji, 4. maj pa je od leta 1999 mednarodni dan gasilcev. Kapela sv. Florijana stoji tudi pred vhodom v grad Brežice, kamor so jo postavil grofje Attemsi v dobri veri, da bosta grad in mesto zaščitena pred ognjem in poplavami.

Pripravila: Stanka Glogovič, etnologinja


Fotografije:
Gasilska čelada (Seitz Alois), okoli 1900, pločevina, usnje, d. 24,3 cm, v.19 cm, donacija: Drago Škofljanec, Dolenje Skopice (Brežice), inv. št.: E5733.
Gasilska trobenta, prva pol. 20. stoletja, baker medenina, d. 54 cm, donacija: Jože Zorič, Krško, inv. št.: E2887.
Votivni kipec sv. Florijana, okoli 1900, les, v. 22 cm, romarski dar cerkvi sv. Roka, Brežice, inv. št.: E296.
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti