Odškrnjena vrata depoja

Stare gasilske čelade

Na razstavi z naslovom Štirje elementi: 2 – OGENJ, ki bo na ogled v Posavskem muzeju Brežice od konca avgusta 2018 dalje, bodo med številnimi razstavljenimi predmeti, povezanimi z ognjem, na ogled tudi stare gasilske čelade, ki jih hrani muzej. 
Gasilske čelade so bile pomemben del gasilske opreme, pa tudi statusni simbol. Na videz so bile zelo raznolike, narejene so bile iz kovine in usnja. Stare čelade so imele na vrhu greben, ki je varoval glavo pred udarci padajočih tramov in strešne opeke, ob straneh so imele na levjo glavo pritrjen podbradnik, na prednji strani pa so bile okrašene s kovinskim znakom gasilskega društva. Čelade navadnih gasilcev so bile brez okraskov, čelade načelnika, podnačelnika in vodstvenih članov pa so bile lepšega videza in okrašene z rastlinskim okrasjem. Gasilci so čelade nosili na paradah in pri opravljanju raznih dolžnosti. Gasilska društva so čelade kupovala pri trgovcih, ki so jih sprva nabavljali v Avstriji in na Češkem, kasneje pa so jih kupovali v Ljubljani in Zagrebu. Čelade so gasilci hranili v gasilskih domovih.
Beseda čelada je slovenskega izvora in izvira iz besede čelo. Čelada je zaščitno pokrivalo, ki varuje čelo oziroma glavo.
Vir: Janez J. Švajncer, Čelade, Posavski muzej Brežice, Brežice, 2008       
                   
Fotografije:
Gasilska čelada z nemško kratico FF (Freiwillige Feuerwehr – prostovoljno gasilsko društvo), konec 19. stol. ali začetek 20. stol., usnje, kovina, inv. št. Z3:873
Gasilska čelada, začetek 20. stol., kovina, usnje, inv. št. Z3:871
Gasilska čelada, poveljniška, med obema vojnama, kovina, usnje, tkanina, inv. št. Z3:874 

Pripravila: Vlasta Dejak, muzejska svetovalka
 
Čelada FF, gasilska Z3-873 (2)Čelada, gasilska Z3-871 (2)Čelada, gasilska Z3-874 (2)
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih