Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Srednjeveški molek - paternošter, Stari grad v Podbočju

Prednik današnjega katoliškega rožnega venca je bil v srednjem veku tako imenovani paternošter, ob katerem so molili psalme. Ker je vseh psalmov 150, je bila daljša oblika paternoštra sestavljena iz 150 jagod, krajša pa je imela tudi samo 10 – 25 jagod ali več krajših nizov. Jagode so bile lahko izdelane iz različnih materialov – koral, jantarja ali srebra, najpogosteje pa iz kosti.
V ruševinski plasti Starega gradu v Podbočju so arheologi odkrili 29 koščenih jagod – sestavnih delov srednjeveškega molka. Razsute so bile po površini približno 15 x 15 cm ob vzhodnem zidu stolpa. Jagode so neokrašene, obročaste oblike s središčno perforacijo. Tri jagode so večje od preostalih. Ena od velikih jagod pa je prevrtana tudi v smeri od oboda in je morda imela funkcijo razdelivca.
Molki so bili namenjeni osebni pobožnosti. Uporabljali so jih tudi duhovniki in redovniki, toda posebej pomembni so bili za versko življenje laikov. Raziskave kažejo, da so daljšo obliko paternoštra s 150 jagodami uporabljale zlasti ženske, krajšo pa le moški.
Paternošter si je mogoče ogledati na razstavi Štirje elementi: 3 – Zemlja.
 
Pripravila: Jana Puhar, višja kustosinja
Foto: Gregor Molan
Literatura: Katarina Predovnik, Trdnjava Kostanjevica na Starem gradu nad Podbočjem, Ljubljana 2003
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti